Internet

Ook Russische advertenties op YouTube en Gmail

Door Fleur Verbeek - 11 oktober 2017

Russen hebben voor duizenden dollars verkiezingsadvertenties geplaatst op YouTube en Gmail. Dat ontdekte moederbedrijf Google.

Hoeveel Google-gebruikers de advertenties hebben gezien is niet bekend, meldt The Washington Post. In een reactie laat Google weten dat het de zaak verder onderzoekt.

Dinsdag meldde Facebook dat het ook verkiezingsadvertenties had aangetroffen. Ruim tien miljoen Amerikanen hebben die gezien. De advertenties zijn geplaatst om onjuiste informatie over de verkiezingen te verspreiden. Dit was in het voordeel van president Donald Trump.

De advertenties bij Google komen niet van de afzender van de advertenties op Facebook, wat volgens de krant duidt op een grotere inmenging dan tot nu toe werd aangenomen.

Onderzoek

Tot nu toe bagatelliseerde Google de aanwezigheid van Russische advertenties op haar platformen, maar het bedrijf begon desondanks een onderzoek. In een interview met de krant in september zei woordvoerder Andrea Faville nog dat het bedrijf nauwlettend schending van het beleid in de gaten hield en ‘geen bewijs had dat dit soort advertenties op de platformen hadden gestaan’. Google runt ’s werelds grootste bedrijf in online marketing en YouTube is ’s werelds grootste online videosite.

201 accounts

In september liet ook Twitter weten dat het 201 accounts had verwijderd, die waren gelinkt aan de verspreiders van de berichten op Facebook.

Het Amerikaanse Congres doet diverse onderzoeken naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar. Ze verhoort naar verwachting op 1 november leidinggevenden van Google, Facebook en Twitter.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.