Amerika

Wie is Stephen Paddock? Wat we weten over Las Vegas-schutter

Door Elif Isitman - 02 oktober 2017

Langzamerhand worden er meer details bekend over de 64-jarige schutter Stephen Paddock, die een bloedbad aanrichtte in de Amerikaanse stad Las Vegas. Hij beroofde zichzelf na de schietpartij in zijn hotelkamer van het leven. Wat weten we over hem?

Bij de schietpartij werden tenminste 58 mensen gedood, en raakten er 515 gewond. Nu al staat het bloedbad te boek als de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.

Paddock schoot vanuit hotelkamer

Op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Resort and Casino bij de beroemde Strip in Las Vegas opende Paddock het vuur op nietsvermoedende bezoekers van het Route 91 Harvest Music Festival, een countryfestival. Vermoedelijk gebruikte hij automatische of half-automatische wapens. Toen de politie zijn hotelkamer binnenviel, bleek dat hij inmiddels zelfmoord had gepleegd. Er werden zo’n twintig wapens aangetroffen, revolvers en geweren.

Vervolgens ging de politie op zoek naar zijn vriendin, de 62-jarige Marilou Danley. Zij woonde met de verdachte in Mesquite, een stadje in de staat Nevada, zo’n 130 kilometer ten noordoosten van Las Vegas. Zij wordt niet in verband gebracht met de schietpartij, aangezien ze op dat moment in het buitenland was.

Accountant, jager en piloot

Paddock werkte eerder als accountant bij een bedrijfje dat later tot Lockheed Martin zou uitgroeien. Het bedrijf gaf maandag een verklaring uit waarin wordt bevestigd dat Paddock daar van 1985 tot 1988 werkte.

Daarnaast was hij een gediplomeerd jager en piloot. Hij bezat zelf een vliegtuig, dat hij van 2007 tot 2009 stalde op het Mesquite Metro Airport in Texas. De directeur van het vliegveld verklaarde dat Paddock voor zover bekend nog nooit voor problemen heeft gezorgd. Zijn familie reageerde verbijsterd op het nieuws dat Paddock achter de schietpartij zit. Broer Eric Paddock: ‘Het voelt alsof er een meteoriet is ingeslagen.’ Volgens de broer dacht iedereen dat het goed met Paddock ging.

Volgens Eric Paddock zou de naam van hun vader, met wie zij geen contact meer zouden hebben, Benjamin Hoskins Paddock, wel een bel moeten doen rinkelen bij de autoriteiten. Hij was een notoire bankovervaller, die jarenlang werd gezocht door de FBI.

Paddocks motief is onduidelijk. Opmerkelijk genoeg eiste terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de schietpartij op, maar de autoriteiten hebben geen verband kunnen ontdekken tussen Paddock en IS. De terreurgroep meldde eerder op de dag dat Paddock zich tot de islam zou hebben bekeerd. ‘Wellicht wil IS hier gewoon mee opscheppen,’ aldus een FBI-officier tegen de zender ABC News.

Het huis van Paddock is doorzocht. Daar zijn nog meer wapens en munitie aangetroffen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.