Witte Huis

‘Jared Kushner houdt e-mails achter in Rusland-onderzoek’

Door Fleur Verbeek - 17 november 2017

Jared Kushner, schoonzoon en senior-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft documenten achtergehouden voor de Senaatscommissie voor juridische zaken. De commissie onderzoekt mogelijke inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen.

Het zou onder meer gaan om e-mails over WikiLeaks en ‘een aanbod voor een Russische achterdeur en een uitnodiging voor een diner’.

Twee Senatoren – de Republikein Chuck Grassley en de Democraat Dianne Feinstein – schrijven dat in een brief aan Kushners advocaat Abbe Lowell op basis van documenten die ze van getuigen hebben gekregen. Zo zou de echtgenoot van Ivanka Trump e-mails over WikiLeaks naar een niet nader genoemde campagne-adviseur hebben gestuurd.

Lees hier het artikel van VS-correspondent Emile Kossen over het spraakmakende boek van Joe Biden: 

 

>> Biden over verdriet, hoop en de gemiste kans in 2016

Correspondentie met Michael Flynn

‘Het lijkt erop dat bij uw zoektocht enkele documenten over het hoofd zijn gezien,’ schrijven de Senatoren fijntjes in hun brief aan Kushner. De twee vragen specifiek om correspondentie met de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Beiden zouden vooral geïnteresseerd zijn in e-mails tussen de twee met de sleutelwoorden ‘Clinton’, ‘WikiLeaks’ and ‘Poetin’. Ook willen ze inzicht in alle communicatie gerelateerd aan Flynns ontslag.

Daarnaast vragen de twee Senatoren om alle transcripties van vraaggesprekken met andere commissies in het Congres. Ten slotte zijn ze geïnteresseerd in documenten gerelateerd aan Kushners zogeheten ‘veiligheidsontheffing’. Kushner kan als een van de weinigen het Oval Office in- en uitlopen wanneer hij wil. Hij behoort daarmee tot een zeer selecte groep met directe toegang tot de president.

Nauwe band met Trump

De deadline voor de documenten hebben de Senatoren vastgesteld op 27 november. Vanwege zijn nauwe banden met Trump ligt de rol van Kushner al langer onder de loep bij onderzoekers naar de vermeende banden met Rusland.

 In een verklaring voor het Congres in juli bagatelliseerde Kushner zijn eerdere ontmoetingen met Russische vertegenwoordigers. Hij zei dat ze zich afspeelden ‘via de normale weg tijdens de campagne en de transitieperiode’. ‘Ik wil niets afdoen aan mijn contacten met Rusland of ontmoetingen met Russische vertegenwoordigers tijdens de campagne. Maar ze waren er vrijwel niet,’ aldus de senior-adviseur.
Kushners advocaat laat weten dat alle relevante documenten over contacten met Russen tijdens de campagne en de overgang van het presidentschap zijn overhandigd. Ook in de toekomst blijft Kushner alle medewerking verlenen, aldus zijn advocaat.
Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.