IS

Krijgt aanslagpleger New York dan toch de doodstraf?

Door Fleur Verbeek - 22 november 2017

De 29-jarige Sayfullo Saipov, die op 31 oktober met een pick-uptruck inreed op fietsers en wandelaars in New York, kan toch de doodstraf krijgen. Dat komt doordat een federale rechter zijn daad gaat beoordelen.

In New York, de staat waar hij zijn misdaad beging, is de doodstraf afgeschaft. Maar omdat Sajpov federaal wordt berecht, kan hij tóch ter dood worden veroordeeld. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft 22 aanklachten tegen de man ingediend.

Op 31 oktober reed de 29-jarige Oezbeek met een gehuurde pickup-truck opzettelijk een fietspad op in het centrum van New York. Hij doodde acht mensen. De truck boorde zich daarna in een schoolbus. Saipov beging zijn daad uit naam van IS. Op zijn telefoon werden ‘tientallen’ filmpjes en foto’s van de terreurbeweging gevonden.

Ook twaalf pogingen tot moord

Lees hier meer achtergrond bij dit verhaal:

Wie is Saipov, het gezicht achter aanslag New York?

Naast de acht moorden heeft het OM de man twaalf pogingen tot moord ten laste gelegd. Saipov werd bij zijn arrestatie neergeschoten, maar kon na twee dagen van het ziekenhuis naar de gevangenis worden overgebracht. In het ziekenhuis vroeg hij om een vlag van IS.

Saipov zou ongeveer een jaar hebben uitgetrokken voor de voorbereiding van zijn daad en koos Halloween omdat hij die dag meer mensen op straat verwachtte. Hij was van plan door te rijden naar de Brooklyn Bridge om daar meer slachtoffers te maken. Tegenover de politie schepte hij na afloop op over zijn daad.

Op 28 november verschijnt Saipov voor het eerst voor de rechter.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.