Noord-Korea

Amerika: ‘Bereid tot totale vernietiging regime ‘Zieke puppy’ Kim’

Door Berend Sommer - 30 november 2017

Noord-Korea heeft de Amerikaanse westkust in het vizier. De raketlancering dinsdag leidt tot grote zorgen in Amerika. VN-ambassadeur Nikki Haley waarschuwt dat Amerika niet zal aarzelen om Noord-Korea totaal te vernietigen, als leider Kim Jong-un geen gas terugneemt.

De rakettest van Noord-Korea toont aan dat het vasteland van Amerika nu binnen bereik is. Hiermee wordt de dreiging op een nucleaire oorlog aanzienlijk vergroot. Ook in de vergadering van de Verenigde Naties wordt de toon van de Amerikanen ten opzichte van Noord-Korea harder. In New York zet Haley de vergadering op scherp. ‘Vergis je niet, als er oorlog komt, zal Noord-Korea totaal worden vernietigd.’

Haley zegt dat Amerika nooit heeft geprobeerd om een oorlog met Noord-Korea uit te lokken. ‘Als er toch oorlog komt, dan is dat vanwege het soort agressie dat we gisteren hebben gezien.’

Trump: ‘Kim is een ‘Sick Puppy’’

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un al eerder een ‘little rocket man’ en voegt daar nu een nieuwe belediging aan toe: ‘sick puppy’. Dat zei Trump bij een campagnebijeenkomst in het Amerikaanse stadje St.Charles in Missouri.

‘China moet nu Noord-Korea boycotten’

Amerika heeft China dringend verzocht om alle olietoevoer naar Noord-Korea stop te zetten. ‘Ik heb met Xi Jinping gebeld,’ meldde Trump op Twitter. De Verenigde Staten dringen al langer aan op hardere maatregelen van China tegen Noord-Korea. Vooralsnog is daar weinig van terecht gekomen.

China volgt de raketlanceringen met ‘grote bezorgdheid’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land hoopt dat de betrokken partijen doordacht handelen om de vrede en stabiliteit te handhaven.

Eerder dit jaar verklaarde Trump dat hij Noord-Korea totaal zou vernietigen, wanneer het door zou gaan met het programma voor nucleaire wapens. Noord-Korea daarentegen verklaart nu dat ze ook een nucleaire mogendheid zijn. De vooruitzichten zijn somber, eerder deze maand zei het Noord-Koreaanse staatspersbureau dat Trump ‘smeekt om een nucleaire oorlog’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.