Filipijnen

Duterte zingt ‘je bent de helft van mijn hart’ voor Trump

Door Fleur Verbeek - 13 november 2017

De Filipijnse leider Rodrigo Duterte heeft zondagavond op een top voor wereldleiders in Manilla een liefdeslied ten gehore gebracht. Dat deed hij naar eigen zeggen ‘op bevel van de Amerikaanse president Donald Trump’.

De wereldleiders ontmoeten elkaar deze week in het kader van het staatsbezoek van Trump aan Azië. Dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden, is geen geheim: de Amerikaanse president zei maandag nog dat hij een ‘geweldige relatie’ heeft met zijn Filipijnse collega.

Tijdens een gala zondagavond besloot Duterte het podium te beklimmen en het lied ‘Ikaw’ (Jij) ten gehore te brengen. ‘Je bent het licht in mijn wereld, de helft van mijn hart,’ zong de leider ten overstaan van een volle zaal. Na afloop zei hij dat hij het ‘op bevel van de leider van de Verenigde Staten’ had gezongen.

 ‘Hard opstellen tegenover Duterte’

Trump en Duterte zijn vandaag opnieuw bijeen. Manilla is de laatste bestemming op de Azië-reis van Trump die hem naar Japan, Zuid-Korea en China voerde. Hij gaat dinsdag terug naar de Verenigde Staten.

Mensenrechtengroepen hebben bij Trump aangedrongen zich hard op te stellen tegenover Duterte vanwege diens bloedige oorlog tegen drugs, waarbij al duizenden mensen zijn gedood. Duterte zei vorige week dat hij Trump zou ‘wegsturen’ als hij besluit de kwestie van vermeende mensenrechtenschendingen aan te kaarten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.