Amerika

Trump tart Noord-Korea opnieuw

Door Elif Isitman - 20 november 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea maandag een staat genoemd die terrorisme steunt. Daardoor kunnen de Amerikanen nog meer sancties instellen tegen het regime in Pyongyang.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakt die sancties dinsdag bekend, meldt het Britse persbureau Reuters.

Trump: Noord-Korea roept maatregel over zichzelf af

‘Dit had jaren geleden al moeten gebeuren,’ zegt Trump over de maatregel om Noord-Korea op de lijst van staatssponsoren van terrorisme te zetten. Noord-Korea ontwikkelt raketten en kernwapens in weerwil van sancties van de Verenigde Naties.

Arend Jan Boekestijn over Trump en Noord-Korea
Wie houdt Trump van druk op de Rode Knop?

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft bovendien twee raketten over Japan heen geschoten en heeft gezegd een raket te willen bouwen waarmee het Amerikaanse vasteland kan worden geraakt, aldus Trump. Hij is net terug van een twaalfdaagse reis door Azië, waarbij hij met diverse staatshoofden sprak over Noord-Korea.

Experts: Pyongyang voldoet niet aan eisen voor terrorismelijst

Volgens experts voldoet Noord-Korea niet helemaal aan de criteria voor de lijst. Een van de voorwaarden zou zijn dat de betreffende staat ‘bij herhaling internationale terreurdaden heeft ondersteund’.

Het is dan ook vooral een symbolische stap, omdat alle sancties die tot dusver aan Noord-Korea zijn opgelegd weinig hebben uitgehaald. Wel wekt Trump hiermee vermoedelijk opnieuw de toorn van Noord-Korea, dat geregeld op sancties reageert met nieuwe rakettesten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.