Atoomcrisis

Noord-Korea weet het niet meer: Is Trump ‘echt gek’?

Door Fleur Verbeek - 14 november 2017

Is het een geniale afleidingsmanoeuvre om de tegenstander op het verkeerde been te zetten of heeft de Amerikaanse president Donald Trump geen idee waar hij mee bezig is als het op Noord-Korea aankomt? Wat zijn strategie ook is, het lijkt te werken, want Pyongyang tast volgens nieuwe berichtgeving volledig in het duister over zijn intenties.

Dat blijkt uit gesprekken die de Amerikaanse topwetenschapper Suzanne DiMaggio twee jaar lang in het diepste geheim voerde met het Noord-Koreaanse regime. DiMaggio werkt bij de denktank New America en is gespecialiseerd in overleg met vijandige staten. Pyongyang vooral gebrand op één vraag, zegt ze. Heeft president Donald Trump daadwerkelijk een geestelijke beperking, of is het allemaal voor de bühne?

‘Ze willen weten of hij gek is of dat het alleen voor de show is’, zegt DiMaggio tegen het tijdschrift Politico. Haar ontmoetingen met vertegenwoordigers van Noord-Korea in onder meer Genève, Pyongyang, Oslo en Moskou gingen vooral over het ‘onberekenbare gedrag’ van de Amerikaanse president. ‘Ze willen graag weten; wat is zijn eindspel?’

Verward door omgang met Tillerson

Volgens de wetenschapper zijn de Noord-Koreanen vooral verward door de manier waarop hij geregeld minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson afvalt. Ze vroegen zich af of dat een spelletje ‘good cop, bad cop’ is, zegt DiMaggio daarover. Ook werpt het onderzoek naar de mogelijke samenspanning met Rusland in Trumps campagne vragen op. DiMaggio: ‘Ze volgen het nieuws nauwlettend. Ze kijken 24 uur per dag CNN en zitten erbovenop als hij weer iets getweet heeft.’

Intussen loopt de spanning tussen de landen alsmaar verder op. In een brief aan VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres spreekt de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Ja Song Nam vandaag zelfs van ‘de ergste situatie in de geschiedenis’. De diplomaat doelt hiermee op drie kolossale Amerikaanse oorlogsschepen die sinds gisteren met veel machtsvertoon vanuit Japan vertrokken en voor het Koreaanse schiereiland militaire oefeningen uitvoeren. Aan boord: ruim 200 gevechtsvliegtuigen en bevolkingsaantal ter grootte van een kleine stad om de operatie rond de klok draaiende te houden. Het is voor het eerst in dertig jaar dat de Verenigde Staten tot een dergelijke maatregel overgaat, berichtte CNN.

En dat terwijl volgens DiMaggio Noord-Korea juist klaar was de impasse over de kernwapens te doorbreken en met Trump in gesprek te gaan na zijn verrassingsoverwinning in november vorig jaar. Maar door de retoriek van de Amerikaanse leider en zijn Twitter-tirades lijkt een oplossing verder dan ooit. Dit weekend bespotte Trump de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un nog door hem ‘kort en dik’ te noemen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.