Amerika

Rusland: ‘Eens met Trump over aanpak Syrië’

Door Elif Isitman - 11 november 2017

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump zijn het eens over de aanpak van de crisis in Syrië. Dat meldt het Kremlin zaterdag met een verwijzing naar een gezamenlijke verklaring van de presidenten.

Volgens Moskou roepen Poetin en Trump alle partijen in Syrië op deel te nemen aan vredesbesprekingen in Genève. Een achtste ronde van de vredesbesprekingen over Syrië wordt mogelijk eind november in de Zwitserse stad gehouden.

Door tot IS verslagen is

Trump en Poetin zijn allebei op de top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC in Da Nang in Vietnam.

De twee hebben daar afgesproken om de krachten tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te blijven bundelen in Syrië. ‘We gaan door tot IS verslagen is,’ zo luidt de verklaring.

Trump prijst Chinees handelsbeleid

Trump reist twaalf dagen door Azië en heeft tot dusver bezoeken gebracht aan Japan, China en Zuid-Korea. Vrijdag sprak hij met de Chinese leider Xi Jinping. Opmerkelijk was dat Trump lovende woorden sprak over het handelsbeleid van China, terwijl hij dat tijdens zijn campagne regelmatig bekritiseerde.

‘Wie kan een land bekritiseren voor het misbruik maken van een ander land als zij dat doen ten gunste van hun volk? Mijn lof gaat uit naar China.’ Vervolgens gaf de Amerikaanse leider voorgangers de schuld voor het ontstaan en de groei van het handelstekort.

De nadruk van Trumps reis door Azië lag tot dusver voornamelijk op Noord-Korea. De president sprak eerder met de Japanse premier Shinzo Abe af dat er voorlopig geen diplomatieke gesprekken met het isolationistische regime van dictator Kim Jong-un worden gevoerd. Wel gaf hij eerder aan open te staan met gesprekken met ‘een dictator’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.