Tilburg goes USA!

Waarom sport zo populair is in Amerika

Door Lisanne van den Heuvel - 25 november 2017

Tennis, ijshockey, basketbal, honkbal en American Football zijn de vijf populairste sporten in Amerika. Vrijwel elke highschool heeft één of meer sportteams die op hoog niveau competitie spelen. Waarom is sport zo’n belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur?

Marketeers spelen slim in op de grote liefde voor sport van Amerikanen. Dit doen zij bijvoorbeeld doordat er op speciale (feest)dagen speciale tenues gedragen worden tijdens wedstrijden. Veel teams hebben een thuis- en een uittenue, en sommige hebben zelfs een derde shirt. De shirts zijn populair om te dragen, weg te geven als cadeau, maar leveren de clubs ook veel geld op – zoals voetbalshirts in Europa.

Saamhorigheid

Sport levert in de Verenigde Staten veel geld op, maar zorgt daarnaast ook voor saamhorigheid. In de zomer kijken families samen naar honkbal. Daarna begint het football-seizoen, terwijl er in de winter wordt gebasketbald. Zo sluiten de populairste sporten goed op elkaar aan, en is er voor vrienden en gezinnen wekelijks een wedstrijd om te bezoeken, ongeacht het seizoen.

In Amerika wordt sport veel meer dan in Europa geassocieerd met onderwijs. Vrijwel alle middelbare scholen en universiteiten hebben uiterst professionele sportteams, met dito begeleiding. Sporten en teamspirit zijn belangrijke onderdelen van de high school-cultuur.

Sexy pakjes

Zoals bij de professionele competities, ontbreekt ook op scholen het show-element niet: cheerleaders in sexy pakjes juichen met pompons in hun handen de football players toe. Cheerleaders moeten bij American Football en basketbal het enthousiasme van het publiek stimuleren. Wie Amerikaanse cultuur in optima forma wil ervaren, zou zeker eens een sportwedstrijd moeten bijwonen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.