Amerika

Studeren: de strijd om die ene topplaats

Door Femke Kuipers - 17 november 2017

Studeren aan een Amerikaanse topuniversiteit als Stanford, Harvard of Princeton is voor velen de ultieme droom. Maar de strijd om een plaats te bemachtigen, is heftiger dan ooit. Hoe groot is de kans dat deze droom  werkelijkheid wordt?

Dat de toelatingseisen van toonaangevende Amerikaanse universiteiten streng zijn, is bekend. Alleen sublieme cijfers zijn al lang niet meer voldoende, maar de kans om een plaats te bemachtigen was nog nooit zo klein. Jaarlijks neemt de bevolking in de Verenigde Staten toe met 0,7 procent, terwijl de beste universiteiten er geen extra stoelen in de collegezalen bij plaatsen.

Harvard kreeg in 2017 maar liefst 39.506 aanmeldingen uit binnen- en buitenland voor het studiejaar 2021. Een recordaantal. Van die bijna 40.000 zijn slechts 2.056 studenten toegelaten, een toelatingspercentage van 5,20 procent. Vorig jaar was dit 5,22 procent.

Aanmeldingen voor Harvard
Aanmeldingen voor Harvard

Meer dan ooit tevoren

Bij de universiteiten Columbia, Princeton en Yale is de kans om te worden aangenomen niet veel groter. Ook zij kregen dit jaar meer aanmeldingen dan ooit tevoren. Meer kans hadden kandidaten dit jaar bij iets minder prestigieuze, maar nog steeds uitstekende, universiteiten als Brown (9 procent), U Penn (9,2 procent) en Dartmouth (10,4 procent). Het hoogste toelatingspercentage had Cornell University, de eliteschool in Ithaca: 12,5 procent van de gegadigden.

Het inreisverbod van president Donald Trump begin dit jaar heeft volgens William R. Fitzsimmons, decaan toelatingen op Harvard, geen invloed gehad op de aanmeldingsprocedure. Buitenlandse en Amerikaanse studenten konden zich aanmelden tot 1 januari 2017, bijna drie weken voordat Trump het inreisverbod liet ingaan. Fitzsimmons zegt dat Harvard de beste studenten uit de hele wereld zal blijven aannemen, inreisverbod of niet. ‘Harvard zoekt de beste studenten en kijkt niet naar de nationaliteit van de kandidaat.’ Vanaf dit jaar wil Harvard studenten tegemoetkomen door extra diensten aan te bieden, zoals hulp bij het verkrijgen van een visum.

Hogere eisen

Dat de kansen steeds kleiner worden om te worden toegelaten tot een eliteschool is duidelijk. Niet alleen de onderlinge concurrentie is flink gestegen, ook de eisen die aan de kandidaat worden gesteld. Zelfs voor de beste van de besten blijft het spannend of zij zich kunnen inschrijven als eerstejaarsstudent. Wat kun je nog doen om nog kans te maken op een plaats?

Hoge cijfers alleen zijn niet meer genoeg, maar het is wel nog steeds één van de belangrijkste factoren bij de toelating. Zo blijkt dat 94 procent van de eerstejaars van elite-universiteiten tot de top 10 beste leerlingen van de middelbare school behoorde.

Maar universiteiten zoeken ook kandidaten die de wereld willen verbeteren. Van studenten wordt verwacht dat zij zich onderscheiden door een passie. Als studenten tijdens het selectiegesprek kunnen vertellen waarom zij voor een nevenactiviteit hebben gekozen en wat dit hen heeft gebracht/geleerd, kan dat de doorslag geven. Studenten die worden toegelaten zijn getalenteerd en hebben doorgaans ook nog een bijzonder leven buiten de collegezaal.

Uitmuntend essay

Een kans biedt ook de vroege selectie, die er is naast de reguliere selectie. Tijdens deze ‘eerste ronde’ kan een scholier zich maar voor één universiteit inschrijven. Maar door zich in te schrijven voor de voorselectie, vergroot de student zijn kans om te worden aangenomen bij de reguliere selectie. De toelatingspercentages zijn tijdens de voorrondes veel hoger dan bij de reguliere selectie. Zo liet Harvard 14,5 procent van de kandidaten toe bij de vroege selectie en Dartmouth 27,8 procent.

Dagblad USA Today geeft ten slotte nog als tip om een uitmuntend essay te schrijven, waarin de kandidaat in zijn eigen woorden vertelt wie hij is. De selectieprocedure is veelgevraagd voor een achttienjarige die nog op zoek is naar zijn of haar interesses, maar Amerikaanse universiteiten willen nu eenmaal alleen de allerbesten. Het is dus aan jou om je droom-universiteit ervan te overtuigen jij de kandidaat bent die ze zoeken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.