Noord-Korea

Trump maant China tot oplossen ‘probleem’ Noord-Korea

Door Berend Sommer - 09 november 2017

China kan het probleem van Noord-Korea snel en makkelijk oplossen. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump. Trump zet China tijdens zijn staatsbezoek onder druk om in te grijpen tegen Noord-Korea. Maar de Chinese president Xi Jinping lijkt weinig inschikkelijk.

Het belangrijkste doel van Trump tijdens zijn bezoek aan Azië is om de druk op Noord-Korea te verhogen. De Amerikaanse president wil voorkomen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn nucleaire programma voortzet, maar daarbij heeft hij China nodig. China is als belangrijkste handelspartner van Noord-Korea essentieel in het isoleren van de dictatuur.

Maar volgens insiders in Washington geeft de Chinese regering geen krimp als het gaat om de crisis met Noord-Korea. Dat meldt persbureau Reuters. Xi wil proberen een akkoord te bereiken via dialoog en onderhandelen, terwijl Trump eerder al zei dat praten met Noord-Korea geen enkele zin heeft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De relatie tussen China en de Verenigde Staten is op een historisch punt aanbeland,’ zegt de Chinese president Xi tijdens een persconferentie met Trump.

Miljardenakkoord over handel

Ook maakten Trump en Xi bekend dat China een contract heeft afgesloten met het Amerikaanse bedrijf Boeing, ter waarde van 250 miljard dollar. Hiermee wordt een signaal afgegeven aan Amerikaanse bedrijven dat China best Amerikaanse producten wil importeren. Xi liet in de persconferentie weten dat China in toenemende mate openstaat voor buitenlandse bedrijven. Dit voornemen werd uitgebreid door Trump geprezen.

Volgens Trump is het handelsoverschot van China naar de Verenigde Staten niet de schuld van Xi, maar van zijn Amerikaanse voorgangers. Trump noemt Xi ‘een zeer bijzondere man’. Xi antwoordde daarop dat er weliswaar onenigheden bestaan tussen Amerika en China, maar ‘dat we op basis van win-win-afspraken en eerlijke concurrentie alle problemen op een nette manier kunnen overstijgen’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.