#American Dreamers

Zo vind je de weg in hartje Manhattan

11 november 2017

In New York is er een groot verschil tussen de straten en de zogenoemde Avenues. Als je niet wilt verdwalen in Manhattan, is het cruciaal om dit onderscheid te kunnen maken.

In 1800 groeide de bevolking van New York snel. Om de groei in goede banen te leiden, stelde de staat New York een commissie in die de straten, wegen en publieke pleinen mocht plannen en aanleggen. Het plan dat de commissie bedacht, heet het Commissioners’ Plan of 1811.

Het plan markeert het begin van de ontwikkeling van het grootste deel van Manhattan: het gebied boven Houston Street. De commissie koos voor een rechthoekig roostersysteem. Zij besloot dat er twaalf avenues moesten komen en dat deze van noord naar zuid zouden lopen, waarbij 1st Avenue het meest oostelijk en 12th Avenue het meest westelijk ligt. De straten ertussen werden aangelegd van west naar oost.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De enige uitzondering

Dankzij dit genummerde stratenpatroon, kun je bijna niet verdwalen in dit deel van New York. Als je over een avenue wandelt en de zijstraten oplopen in nummer, loop je in noordelijke richting. Of: als je op een straat loopt, en de avenues nemen af in nummers, dan ga je naar het oosten.

De enige uitzondering op dit roostersysteem is Broadway. Broadway begint in de Upper West Side en eindigt in het zuidwesten in een soort kronkel. Broadway was oorspronkelijk de Wickquasgeck-route, gecreëerd door de indianen. Later werd de weg gebruikt als hoofdweg door Nederlandse kolonisten. In 1899 werd de weg omgedoopt tot Broadway.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.