Migranten

Amerika steunt VN-vluchtelingenverklaring niet langer

Door Fleur Verbeek - 03 december 2017

De Verenigde Staten staan niet langer achter een intentieverklaring van de Verenigde Naties over de vluchtelingenproblematiek. In een reactie laat een vertegenwoordiger van het land weten dat de verklaring de soevereiniteit van het land ondermijnt.

In de internationale verklaring uit september 2016 nemen de ondertekenaars zich voor de rechten van vluchtelingen te beschermen, hen te helpen bij vestiging en hun toegang te geven tot werk en opleiding.

Maar Washington wil op eigen houtje bepalen wie het toelaat en ziet niets meer in de verklaring. Deze werd vorig jaar onder president Barack Obama goedgekeurd.

‘Geen enkel land heeft zoveel gedaan’

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft dit weekeinde de VN-chef António Guterres laten weten dat Washington van de intentieverklaring afziet. Volgens Haley heeft geen enkel ander land zo veel voor migranten gedaan als de Verenigde Staten en zijn de Amerikanen daar trots op. Maar de beslissingen over het beleid ten aanzien van immigratie moeten door uitsluitend Amerikanen worden genomen. Het internationale plan past daar niet bij, zegt Haley, die meldt dat het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump komt.

In een statement laat de VN weten de beslissing te betreuren. ‘De rol van de Verenigde Staten in dit proces is doorslaggevend omdat het historisch gezien altijd ruimhartig mensen heeft verwelkomd uit alle uithoeken van de wereld. Het huist het grootste aantal migranten ter wereld,’ zei voorzitter van de Algemene Vergadering Miroslav Lajčák in een statement. ‘De Verenigde Staten heeft de ervaring en expertise in huis om te helpen bij een succesvolle uitkomst van dit proces.’

Volgens de huidige VN-verklaring moet er in 2018 een internationaal verdrag over de migrantencrisis komen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.