New York

Gewonden bij aanslag busterminal Manhattan

Door Elif Isitman - 11 december 2017

Onder het New Yorkse busstation Port Authority heeft een onbekende man maandag geprobeerd een zelfmoordaanslag te plegen. Plaatselijke media meldden dat de man een soort pijpbom op zijn lichaam droeg. Het explosief is in een gang onder het busstation voor een deel ontploft.

De dader, de 27-jarige Akayed Ullah is gewond geraakt. Daarnaast zouden nog drie slachtoffers zijn gevallen. Alle gewonden verkeren buiten levensgevaar. De burgemeester van New York Bill de Blasio spreekt van een terroristische aanslag.

Ullah zou volgens plaatselijke media zijn geïnspireerd door het extremisme van Islamitische Staat en zijn daad hebben gepleegd uit onvrede over het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, meldt CNN. De in Bangladesh geboren man kwam uit het stadsdeel Brooklyn en kwam zeven jaar geleden als immigrant naar de Verenigde Staten.

Ruim 65 miljoen busreizigers per jaar

‘De eerste bevindingen van het onderzoek wijzen erop dat de man een geïmproviseerd low-tech explosief bij zich droeg,’ laat een woordvoerder van de New Yorkse politie weten. ‘Hij liet dat bewust afgaan.’

Onder het busstation vlakbij Times Square ligt een knelpunt van metrolijnen en het metrostation Port Authority. Dat is ontruimd, meldt de politie. Het busstation Port Authority is het grootste van het land. Elk jaar reizen via dit station 65 miljoen busreizigers.

Metrolijnen geëvacueerd

De bom ging af rond half zeven ’s ochtends (lokale tijd). Op videobeelden is te zien hoe forenzen het station verlaten. Een ooggetuige meldt op CNN dat hij twee explosies enkele seconden achter elkaar hoorde.

De New Yorkse brandweer (FDNY) verklaart expliciet dat het mogelijk om een terreuraanslag gaat. Ook wordt er gezocht naar mogelijke andere explosieven, of verdachte personen in het gebied. Enkele metrolijnen zijn geëvacueerd.

De Amerikaanse president Donald Trump zijn volgens lokale media gebriefd over de situatie. De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, is naar Manhattan gegaan op zich op de hoogte te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.