Roy Moore

Krijgen verkiezingen Alabama nog een staartje?

Door Fleur Verbeek - 28 december 2017

De Republikeinse politicus Roy Moore (70) legt zich niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij stapt in Montgomery naar de rechter om te voorkomen dat zijn Democratische rivaal Doug Jones (63) donderdag officieel tot winnaar wordt uitgeroepen van de Senaatsverkiezing in Alabama.

Dat bericht de lokale zender WHNT-TV.

Roy Moore na zijn smadelijke verlies

Lees het commentaar van Derk Jan Eppink:

Waarom Republikeinen juist blij zijn met de aftocht van Moore >

De zender citeert uit een verklaring van Moores campagneteam op woensdag. Het vraagt om een grondig onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. ‘Het doel van de aanklacht is om bewijs veilig te stellen van potentiële verkiezingsfraude en om effectuering van de verkiezingsuitslag uit te stellen (…) totdat een grondig onderzoek van mogelijke verkiezingsfraude is afgerond.’

Bij de aanklacht is een schriftelijke verklaring van een rechter uit Alabama gevoegd waarin staat dat Moore met succes een leugendetectortest heeft afgelegd die de aantijgingen van seksueel misbruik tegen hem weerleggen.

Drie experts menen dat er is gesjoemeld

Drie experts stelden volgens het team van de Republikein vast dat er waarschijnlijk tijdens de verkiezing is gesjoemeld. De verkiezing op 12 december was tot het laatste moment spannend, het verschil tussen de twee kandidaten was lang te klein om een winnaar te kunnen uitroepen. Jones kreeg uiteindelijk zo’n 21.000 stemmen meer dan de Republikein.

De uitkomst heeft grote gevolgen voor de landelijke politiek. De Republikeinen hebben in de Senaat in Washington slechts een nipte meerderheid. Hierdoor wordt het voor de Amerikaanse president Donald Trump moeilijker om wetsvoorstellen door de Senaat te loodsen.

Alabama gold als een Republikeins bolwerk, maar Moore raakte in opspraak door beschuldigingen aan zijn adres van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jaren zeventig en tachtig. Moore heeft de aantijgingen altijd fel ontkend. Ondanks de ophef had Trump zijn onvoorwaardelijke steun aan zijn partijgenoot uitgesproken. ‘Stem op Moore,’ droeg hij zijn aanhang eerder op. ‘Just do it.’ 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.