Noord-Korea

VN komen met nieuwe sancties na Noord-Koreaanse rakettest

Door Elif Isitman - 23 december 2017

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdag unaniem akkoord gegaan met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De aanleiding is de rakettest die het land eind november uitvoerde, de meest recente in een lange reeks van provocaties.

De Amerikanen droegen de sancties aan. Onder de nieuwe maatregelen wordt het land onder meer beperkingen opgelegd voor de uitvoer van aardolieproducten. Bijna 90 procent van de geraffineerde aardolie-export naar Noord-Korea wordt aan banden gelegd. Noord-Korea is voor de import van olie grotendeels afhankelijk van China.

Ook moeten Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen twaalf maanden terug naar hun thuisland.

Rakettest werd uitgevoerd met ICBM die heel Amerika kan raken

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley is blij met de meest recente sancties. ‘Het is een zeer heldere boodschap aan Pyongyang dat verdere provocaties alleen maar zullen leiden tot verdere straffen en isolatie,’ aldus Haley na de VN-stemming.

De rakettest in kwestie werd eind november uitgevoerd. Het regime in Pyonyang sprak van een geslaagde test met een projectiel dat het gehele vasteland van Amerika zou bestrijken. Het ging opnieuw om een test met een intercontinentale ballistische raket (ICBM). De VN dreigt bovendien met nieuwe sancties als Noord-Korea weer een test met een ICBM uitvoert.

Ook China stemde in met sancties

In november riep de Noord-Koreaanse regering op tot het einde van de sancties, die volgens het regime ‘brute mensenrechtenschendingen’ met zich meebrengen. De regering onder leiding van Kim Jong-un sprak destijds zelfs van ‘genocide’ in relatie tot de sancties.

Hoewel ook China instemde met de sancties, riep de vice-VN-ambassadeur Wu Haitao op tot gesprekken met het Noord-Koreaanse regime. Volgens Wu loopt de situatie op het Koreaanse schiereiland uit de hand. Ook wil het land dat de Amerikanen en Zuid-Koreanen stoppen met militaire oefeningen in de regio, in ruil voor een stop op de Noord-Koreaanse nucleaire ontwikkeling.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.