Amerika

Groninger Pete Hoekstra ingezworen als ambassadeur

Door Elif Isitman - 12 december 2017

De uit Groningen afkomstige Pete Hoekstra (64) is officieel de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Maandag werd hij ingezworen door de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

De Republikein Hoekstra was gedurende de campagne zeer actief voor de Amerikaanse president Donald Trump en voor vicepresident Pence.

In november werd hij in het vliegtuig van Trump gefotografeerd, terwijl hij met de toenmalige president-elect burgers aan het eten was.

Tea Party

Hoekstra werd geboren in Groningen, maar woont vanaf zijn derde in de Verenigde Staten. Na eerst zakenman te zijn geweest, zat hij onder meer in het Huis van Afgevaardigden en was hij actief in de Tea Party, een zeer conservatieve vleugel van de Republikeinse Partij.

Lees ook dit artikel over Pete Hoekstra: ‘Media proberen Trump kapot te maken

Hoekstra zat in de belangrijke Commissie voor Inlichtingen. Daar speelde hij onder meer een grote rol bij het toestaan van ‘waterboarden’, een controversiële verhoortechniek. Later probeerde hij Senator en gouverneur te worden, maar die verkiezingsraces verloor hij.

Kritisch over radicale islam

Hoekstra hield zich de laatste jaren bezig met zijn eigen lobbybedrijf, dat de dreiging benadrukt van radicale moslims. Over het beleid van de vorige president Barack Obama was hij uiterst kritisch. Zo zei hij begin dit jaar tegen de conservatieve nieuwssite Newsmax dat ‘deze regering dacht dat ze radicale jihadisten aankonden, maar dat kunnen ze niet’. ‘Jihadisten passen hun gedrag niet aan omdat wij aardiger tegen ze doen.’

Hij werd, na de overwinning van Donald Trump, genoemd als nieuwe directeur van de CIA, maar die functie ging aan zijn neus voorbij. Hoekstra woont in het stadje Holland, in de staat Michigan, maar zal naar Den Haag verhuizen om zijn functie als ambassadeur te vervullen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.