Iran

Trump waarschuwt Iran: ‘Laat volk demonstreren’

Door Elif Isitman - 30 december 2017

De regering van Iran moet de mensenrechten respecteren en zijn burgers toestaan om te demonstreren, vindt de Amerikaanse president Donald Trump. Naar aanleiding van hevige protesten vrijdagavond en daaropvolgende arrestaties, waarschuwt hij Iran: ‘De wereld kijkt toe.’

In verschillende Iraanse steden gingen mensen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren tegen de sjiitische regering, onder meer in Kermanshah, Mashhad en Qom.

Grootste protest sinds 2009

Het is het grootste protest dat het land heeft gezien sinds 2009. Vooral in Mashhad, de tweede stad van Iran, was het protest heftig en braken ongeregeldheden uit. Volgens de autoriteiten zijn meer dan vijftig mensen gearresteerd naar aanleiding van de demonstraties.

Op beelden op sociale media is te zien hoe de oproerpolitie waterkanonnen en traangas inzet tegen de demonstranten. Trump waarschuwt dat het land moet beseffen dat het in de gaten wordt gehouden.

Demonstraties tegen corruptie en islam

Zaterdag waren er in heel Iran bijeenkomsten en betogingen om juist steun uit te spreken aan de regering en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

De protesten tegen de regering gingen over de stijgende voedselprijzen en corruptie, maar ook heerst er grote onvrede over de sjiitische geestelijken die het regime domineren. Demonstranten riepen leuzen als ‘het volk bedelt, en de geestelijken wanen zich God’, en ‘Wij willen geen islam’. Ook keren ze zich af van de betrokkenheid van Iran bij de conflicten in Syrië en Irak, en roepen ze op tot de vrijlating van politieke gevangenen in het land.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.