Noord-Korea

Zuid-Korea hoopvol over 2018: Noord-Korea wil praten

Door Elif Isitman - 26 december 2017

De Zuid-Koreaanse regering vermoedt dat Noord-Korea komend jaar wel open zal staan voor gesprekken, ondanks de nieuwe sancties van de Verenigde Naties die afgelopen week werden ingesteld. De sancties waren een reactie op de meest recente proef met een intercontinentale ballistische raket (ICBM) door de regering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind november.

‘Noord-Korea zal onderhandelingen opzoeken met Amerika, en tegelijkertijd streven naar erkenning als een nucleair ontwikkelend land,’ laat de Zuid-Koreaanse regering dinsdag weten via persbureau Reuters.

Amerika wil diplomatieke oplossing

Toch  heeft het land opnieuw militaire eenheden opgetuigd om het hoofd te bieden aan mogelijke nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea. Amerikaanse diplomaten hameren voortdurend op een diplomatieke oplossing voor het dreigende nucleaire conflict, maar president Donald Trump heeft tevens meermaals gezegd dat pogingen vruchteloos zijn totdat Noord-Korea besluit de nucleaire ontwikkeling volledig te stoppen.

Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Maar Kim Jong-un, de vadsige dictator van een straatarm en extreem gesloten land, kan de wereld zomaar in een kernoorlog storten. Een portret van de Noord-Koreaanse dictator >

Het is onduidelijk waar het Zuid-Koreaanse optimisme vandaan komt. In een recente verklaring van het staatspersbureau KCNA laat de Noord-Koreaanse overheid weten dat Amerika ‘doodsbang is voor de nucleaire kracht’ van het land en ‘steeds waanzinnigere en strenge sancties onderneemt om de druk op ons land op te voeren’.

China en Rusland eens met sancties

Zowel China – de enige grote bondgenoot van Noord-Korea – en Rusland steunen de meest recente VN-sancties, waarmee onder meer beperkingen worden opgelegd voor de uitvoer van aardolieproducten. Bijna 90 procent van de geraffineerde aardolie-export naar Noord-Korea wordt aan banden gelegd. Noord-Korea is voor de import van olie grotendeels afhankelijk van China. Ook moeten Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen twaalf maanden terug naar hun thuisland.

De rakettest in kwestie werd eind november uitgevoerd. Het regime in Pyonyang sprak van een geslaagde test met een projectiel dat het gehele vasteland van Amerika zou kunnen bereiken. Het ging opnieuw om een test met ICBM. De VN dreigen bovendien met nieuwe sancties als Noord-Korea weer een test met een ICBM uitvoert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.