Veteranen

Amerikaanse Ridder uit de Militaire Willems-Orde overleden

Door Maurits Terwindt - 03 januari 2018

De Amerikaanse oorlogsvlieger Edward Simons Fulmer (98) speelde een heldenrol tijdens Operatie Market Garden. Op 17 oktober 1946 sloeg Koningin Wilhelmina hem tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Fulmer overleed op 31 december 2017.

Tweede Luitenant van de US Air Force Edward Fulmer was tijdens Operatie Market Garden op 18 sepember 1944 de tweede piloot van een ongewapend vliegtuig met parachutisten. Door Duits luchtafweergeschut vatte zijn vliegtuig vlam en raakte de eerste piloot buiten kennis. Fulmer nam de stuurknuppel over, zodat de parachutisten veilig uit het vliegtuig konden springen. Ondanks zeer ernstige brandwonden wist Fulmer zo het leven te redden van alle parachutisten en de eerste piloot.

Voor deze heldendaad ontving Fulmer de onderscheiding van Ridder in de Militaire Willems-Orde, vierde klasse. Na zijn overlijden zijn er nog maar drie mensen in leven met deze onderscheiding: de Britse oorlogsveteraan Kenneth Mayhew (100) en de Nederlandse militairen majoor Marco Kroon (47) en majoor Gijs Tuinman (38).

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.