Inside Hollywood

‘Ik voel de band met Churchill’

Door Diederik van Hoogstraten - 12 januari 2018

Met overtuiging speelt Gary Oldman zijn landgenoot Winston ‘babyface’ Churchill in The Darkest Hour. Nu en dan schemert in gesprekken in Hollywood een verveeld sentiment door: ‘Alwéér een film over de Tweede Wereldoorlog? Moet dat nou?’

‘Ja, dat moet,’ begint de Britse acteur Gary Oldman (59) zijn interview in Los Angeles over zijn hoofdrol in Churchill-biografie The Darkest Hour. ‘Ik werd twaalf jaar na het einde van de oorlog geboren. Winston Churchill was de man die de nazi’s had verslagen,’ vertelt Oldman, kort voordat hij zondag 7 januari de Golden Globe won voor beste acteur in een filmdrama. ‘Mijn moeder – ze leeft nog, 98 jaar oud – heeft Churchill ooit gezien. Mijn vader heeft nog onder hem gevochten. Hij was overal. Ik voel de band met Churchill.’

Britse vrijheid, idealen en onafhankelijkheid

In de schitterende film neemt regisseur Joe Wright – bekend van Pride & Prejudice (2005) en Atonement  (2007) – een beslissende episode van Churchills leven onder de loep. De toen nog nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk had aan het begin jaren van de veertig van de vorige eeuw een cruciaal besluit te nemen. Een bestaand verdrag met nazi-Duitsland aanvaarden, of pal staan voor de Britse vrijheid, idealen en onafhankelijkheid.

Inside Hollywood
Diederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Zoals bekend koos hij, Godzijdank, voor het laatste. The Darkest Hour laat zien hoe de politicus tot dat besluit kwam, hoe hij het binnenlandse verzet ertegen brak, en wat de invloed was van zijn vrouw Clemmie (Kristin Scott Thomas) en secretaresse Elizabeth (Lily James).

Vreemd genoeg is dit vrijwel hetzelfde verhaal als we zagen in de film Churchill, die vorig jaar uitkwam. Het is jammer voor acteur Brian Cox, die daarin de titelrol speelde, maar Joe Wright en Gary Oldman in topvorm zijn niet te verslaan: The Darkest Hour is de betere film, aangrijpender en ook dieper. Terecht heeft dit drama alle aandacht gekregen. En Oldman wordt genoemd als mogelijke Oscar-winnaar in maart. Zelfs dat andere opwindende oorlogsdrama over dezelfde periode, Dunkirk van Christopher Nolan, heeft in dit award season niet de aandacht en lof ontvangen die The Darkest Hour kreeg.

Voortreffelijk acteerwerk

Oldman kennen we van tv-series als Friends, games als Medal of Honor, maar vooral van speelfilms (de Batman-reeks) en het meeslepende, voor Oscars genomineerde spionage-drama Tinker Tailor Soldier Spy. Het personage van de ietwat morsige, onopvallende spion paste hem net zo goed als zijn inktzwarte maatpak afgelopen zondag bij de Globes. Maar uit The Darkest Hour blijkt nu dat ook de briljante, strategisch denkende, ruimhartige, soms opvliegende en mogelijk belangrijkste politicus van de vorige eeuw een treffend karakter voor hem is. Oldman wòrdt Churchill, dankzij de grimage maar vooral dankzij voortreffelijk acteerwerk.

Dat komt door de passie die hij voelt voor Churchill. ‘Hij was onvergelijkbaar, net als Abraham Lincoln in zijn tijd. Van de Amerikaanse president Lincoln weten we niet hoe hij zou hebben geregeerd in vredestijd. Churchill? Die schreef vijftig boeken, meer woorden dan Shakespeare. Hij won de Nobelprijs voor de literatuur. Hij maakte 544 schilderijen en had zestien tentoonstellingen in de Royal Academy. Hij diende een halve eeuw als politicus. Hij oogstte lof voor zijn optreden in vier oorlogen. Hij was conservatief, maar ook liberaal. Hij was gewoon buitengewoon.’

Energieke vonk

The Darkest Hour is niet traag en grauw, zoals die eerdere film Churchill wel was, maar juist energiek. “Hij had een enorme levenslust,” zegt Oldman. ‘Hij zag er werkelijk uit als een baby, zo’n babyface, maar met een vonk in zijn ogen, en die bekende grijns bijna altijd rond zijn lippen.’ Het kostte Oldman maanden oefenen, maar uiteindelijk kroop hij werkelijk in Churchills huid. ‘Zo’n uiterst complex karakter is als een paar nieuwe schoenen. Eerst zit het allemaal niet zo lekker. Dan wen je steeds meer, en ze worden onderdeel van je wezen.’

The Darkest Hour is vanaf 11 januari in de bioscoop te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.