Amerika

Journalist Wolff geeft Trump trap na: ‘Iedereen twijfelt aan zijn intellect’

Door Elif Isitman - 05 januari 2018

Journalist en schrijver Michael Wolff weerspreekt uitingen van de Amerikaanse president Donald Trump over Wolffs boek Fire and Fury: Inside the Trump White House. De publicatie van het boek is uitgelopen op een waar mediaspektakel.

Trump twitterde eerder dat hij nooit met Wolff heeft gesproken voor het boek. Ook zou er geen toestemming zijn geweest voor Wolff om het Witte Huis binnen te komen, en zou hem meermaals de deur zijn gewezen.

‘Iedereen omschreef hem als klein kind’

Allemaal niet waar, zegt Wolff vrijdag in een vraaggesprek met het NBC-programma Today, waarin hij fel uithaalt naar de Amerikaanse president. Zo noemt hij hem onder meer de ‘meest ongeloofwaardige mens op aarde’. Wolff heeft naar eigen zeggen bij elkaar zeker drie uur met Trump gesproken, zowel tijdens zijn verkiezingscampagne als tijdens zijn presidentschap. ‘Ik heb absoluut met de president gesproken, ik weet niet of hij zich realiseerde of het al dan niet om een vraaggesprek ging, maar het was hoe dan ook beslist niet off the record,’ zei Wolff.

Volgens Trump staat het smeuïge boek – dat vrijdag vervroegd is gepubliceerd – ‘vol met leugens, verkeerde interpretaties en niet-bestaande bronnen’. Het boek schetst een beeld van een groep ambitieuze, maar politiek onervaren mensen die vooral aandacht en aanzien zoeken, maar geen gecompliceerde regeringsfuncties. Ze zouden niet voorbereid zijn op de verkiezingsoverwinning, en al helemaal niet op het regeren naderhand. Trump en zijn vrouw Melania zouden geschokt en teleurgesteld hebben gereageerd op zijn overwinning op 8 november 2016. Ook wordt Trump door meerdere mensen als ‘klein kind’ beschreven. ‘De beschrijving die iedereen heeft gegeven, is: hij is als een kind. Hij is uit op acute behoeftebevrediging. Het gaat alleen maar om hem,’ aldus Wolff. Ook zou volgens de journalist iedereen – ‘100 procent van de mensen om Trump heen’ – twijfels hebben over zijn intelligentie.

Op de vraag of hij opnames heeft van de circa tweehonderd interviews die hij naar eigen zeggen voor dit boek heeft gevoerd, gaf Wolff geen duidelijk antwoord.

Boek zorgde voor definitieve breuk tussen Trump en Bannon

Veel informatie uit het Witte Huis komt in Wolffs boek van Steve Bannon, de voormalige campagnestrateeg van Trump. Hij werd in augustus vorig jaar ontslagen. Het boek veroorzaakte deze week een totale breuk tussen Trump en Bannon. Trump zei naar aanleiding van het boek dat Bannon ‘gek is geworden’.

Donderdag trachtte Trump de publicatie van Fire and Fury te stoppen. Hij stuurde zijn advocaten erop af, met een oproep om verdere verspreiding ervan te stoppen. Die poging was tevergeefs, aangezien het boek vrijdag alsnog vervroegd uitkwam. Het zou aanvankelijk pas op 9 januari verschijnen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.