Amerika

Iran hekelt Trump: ‘Bemoeienis door absurde tweets’

Door Elif Isitman - 04 januari 2018

De Iraanse legerleider Abdolrahim Mousavi heeft donderdag zijn hulp aangeboden aan de politie, als het niet lukt om demonstranten in bedwang te houden. Intussen beschuldigt de Iraanse regering de Amerikaanse regering van ‘groteske bemoeienis’ met interne zaken.

Het Iraanse regime haalt impliciet uit naar het Twittergedrag van de Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse regering ‘zet met meerdere absurde tweets aan tot verstorend gedrag van Iraniërs,’ aldus de regering van president Hassan Rohani. Trump sprak de afgelopen dagen via Twitter meermaals zijn steun uit voor de demonstranten, die protesteren tegen de islamitische regering.

Legerleiding biedt hulp aan

‘Hoewel de blinde opruiing zo kleinschalig is, dat een fractie van de politiemacht het de kop in heeft weten te drukken, kunnen jullie er gerust op zijn dat jullie kameraden van het leger van de Islamitische Republiek klaar staan om de volgelingen van de Grote Satan (de Verenigde Staten, red.) te confronteren,’ aldus de verklaring van Mousavi.

Bij de aanhoudende protesten zijn al zeker 21 doden gevallen. De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei gaf maandag de ‘vijanden van het regime’ (Amerika, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië) de schuld van de protesten.

Lees dit commentaar van René van Rijckevorsel
Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump is niet langer gekke Henkie

In de laatste week van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime, dat sinds de revolutie van 1979 aan de macht is. Het begon in de stad Mashad. Er werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek’. Het zijn de eerste openlijke protesten sinds 2009. Nog altijd zijn in diverse steden grootschalige protesten gaande. Wereldwijd zijn er bovendien in verschillende steden steunbetogingen geweest voor de demonstranten in Iran.

Nieuwe pro-regeringsprotesten geënsceneerd

Donderdag ensceneerde de Iraanse regering opnieuw een aantal pro-regeringsdemonstraties, die door de staatsomroepen werden uitgezonden. Demonstranten droegen daarbij posters met teksten als ‘nee tegen rellen’, ‘Iran is geen Syrië’, en ‘Dood aan opruiers’. Ook hielden ze portretten van Khamenei omhoog.

Intussen gaan de protesten tegen de regering door, vooral in kleinere steden. Demonstranten zijn de anti-westerse retoriek van de regering naar eigen zeggen zat, en vinden dat het tijd is dat Khamenei – die al 29 jaar aan de macht is – en de regering van de Iraanse president Hassan Rohani opstappen. De meeste demonstranten zijn afkomstig uit de opgeleide middenklasse, dezelfde mensen die bijna 10 jaar geleden ook in opstand kwamen tegen de regering.

Sociale media-ban

Woensdag liet de Iraanse Revolutionaire Garde weten dat er in drie provincies troepen zijn ingezet om de protesten te stoppen. In 2009 was de Revolutionaire Garde essentieel bij het beëindigen van de protesten, die destijds gingen over vermeende verkiezingsfraude. Ook daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

Lees de analyse van Derk Jan Eppink Opstand Iran: Amerika spreekt, Europa zwijgt 

In Iran werden sociale media als Instagram en Telegram – een versleutelde WhatsApp-achtige berichtendienst die populair is in het land – eerder geblokkeerd, omdat ze gebruikt werden om groepen demonstranten te mobiliseren.

De ban op Instagram is donderdag opgeheven, meldt het Iraanse persbureau ILNA. Telegram is in Iran echter nog altijd niet te bereiken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.