Amerika

Trump schort hulpgeld aan Pakistan op: ‘Veilige haven voor terroristen’

Door Elif Isitman - 05 januari 2018

De Amerikanen schorten hulp aan Pakistan op omdat ze vinden dat het land niet genoeg doet om de Afghaanse Taliban te stoppen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit donderdag bekend zonder aan te geven welke hulp er precies wordt opgeschort en om hoeveel geld het gaat.

Andere bronnen spraken van militaire hulp ter waarde van meer dan 250 miljoen dollar (211 miljoen euro).

Geen loyale bondgenoot in strijd tegen Taliban

De Amerikaanse president Donald Trump is op nieuwjaarsdag fel uitgevaren tegen Pakistan. Hij twitterde dat zijn land gek genoeg in de afgelopen vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar (27,5 miljard euro) aan hulp heeft geschonken en dat de Verenigde Staten er niets voor terugkrijgen.

Lees ook het commentaar van René van Rijckevorsel
Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump niet langer gekke Henkie

‘Ze hebben ons enkel leugens en bedrog gegeven terwijl ze denken dat onze leiders gek zijn. Ze vormen een veilige haven voor de terroristen waar wij in Afghanistan op jagen. Niet langer!’

Washington verwijt de regering in Islamabad al heel lang geen loyale bondgenoot te zijn in de slepende strijd tegen de islamitische extremisten en krijgsheren in Afghanistan. De Amerikaanse regering vindt dat Pakistan de extremisten in eigen land slechts met fluwelen handschoenen aanpakt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.