Amerika

Trump verbijstert critici met open discussie immigratie

Door Berend Sommer - 11 januari 2018

Plotseling doorbreekt de Amerikaanse president Donald Trump de jarenlange loopgravenoorlog tussen Republikeinen en Democraten. Trump organiseerde een rondetafelgesprek met zowel Republikeinen als Democraten over nieuw immigratiebeleid. Consensus is nog ver weg, maar de gepolariseerde stemming lijkt even doorbroken.

Trump wil draagvlak voor de bouw van een muur langs de zuidgrens, een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften. In ruil daarvoor is hij bereid concessies te doen tegenover de Democraten, als teken van zijn goede wil. ‘Ik wil de verantwoordelijkheid op me nemen voor een begrijpelijke immigratiewetgeving. Het maakt mij niet uit, ik wil best op de bres springen voor de Democraten en de Republikeinen.’

CNN verbijsterd door openheid Trump

CNN is verbijsterd door de plotselinge openheid van zaken van het Witte Huis. Volgens CNN wordt hier het beeld bevestigd dat Trump wel degelijk aan het werk is en dat hij niet – zoals in het recent verschenen boek Fire and Fury staat – de hele dag televisie kijkt en twittert.

Opmerkelijk is dat Trump tijdens de bijeenkomst, die integraal door een cameraploeg werd opgenomen, open kaart speelde en toezegde om de uitkomst van de vergadering over een immigratieakkoord over te nemen. Hiermee presenteert hij zichzelf als dealmaker – een kreet waarop hij zich tijdens de presidentscampagne graag liet voorstaan.

Trump zet ruilmiddel in: ‘dreamers’ voor muur

Trump wilde in 2017 de beschermde status opheffen van honderdduizenden immigranten die als kind illegaal het land binnenkwamen. Het gaat om ongeveer 800.000 kinderen van illegale immigranten die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de Verenigde Staten. Trumps voorganger Barack Obama gaf deze immigranten (‘dreamers’ – dromers – noemde hij ze) in 2012 per decreet een verblijfsvergunning.

In totaal zijn er ongeveer 11 miljoen illegale migranten in Amerika. Nu lijkt het erop dat de dreamers hun verblijfsvergunning alsnog kunnen houden en dat dit wordt ingezet als politiek ruilmiddel voor een van Trumps verkiezingsbeloften: een muur langs de Amerikaanse zuidgrens.

CNN vraagt zich vilein af of buurland Mexico nog steeds voor de muur aan de Amerikaanse zuidgrens moet betalen. Ook dat kondigde Trump aan tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne om het presidentschap. Het lijkt er niet op dat Trump de Mexicaanse regering voor de kosten van die muur laat opdraaien, maar het ziet er wel naar uit dat Trump met deze vergadering de bouw van de muur dichterbij heeft gebracht.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.