Amerika

Boek over Trump te koop, ondanks poging tot verbod

Door Elif Isitman - 05 januari 2018

Het omstreden boek Fire and Fury: Inside the Trump White House,  is vandaag al te koop in de Verenigde Staten. De publicatie van het smeuïge boek is vervroegd, om rechtszaken van het Witte Huis voor te zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump wilde voorkomen dat het boek Fire and Fury. Inside the Trump White House van de Amerikaanse journalist Michael Wolff nog verder zou worden verspreid. Hij stuurde zijn advocaten erop af, om de publicatie ervan te stoppen.

In een juridische brief die in handen is van The Washington Post, riepen de advocaten Wolff en de uitgever op om ‘verdere publicatie en verspreiding van het boek te staken’.

Belastende uitspraken van Steve Bannon

Het boek zou aanvankelijk pas op 9 januari verschijnen, maar doet nu al stof opwaaien. Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en het Witte Huis. Die namen kennelijk geen blad voor de mond. Ook sprak Wolff met Trump zelf en werd hij niet gehinderd in zijn kennisvergaring.

De advocaten maken ook jacht op Steve Bannon, de ex-campagnestrateeg van Trump en een van zijn voormalige vertrouwelingen. Bannon werd begin april ontslagen. In Fire and Fury komt hij uitgebreid aan het woord. Met zijn uitspraken schendt hij volgens Trumps advocaten contractuele afspraken over geheimhouding. Ook zou hij lasterlijke uitspraken over Trump hebben gedaan. In het boek hekelt Bannon de omstreden ontmoeting – in campagnetijd – in de Trump Tower van een Russische advocate met Trumps zoon Donald Trump jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner. De vrouw zou informatie hebben aangeboden die beschadigend was voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Ten tijde van dat gesprek was Bannon nog een vertrouweling van Trump; inmiddels noemt hij die ontmoeting ‘hoogverraad’ en ‘onpatriottisch’. Bannon zou in het boek ook zeggen dat Trump nooit had verwacht dat hij de presidentsverkiezingen in 2016 zou winnen.

‘Bannon is gek geworden’

Trump reageerde woensdag al woedend op de uitgelekte uitspraken van Bannon, en zei hij dat hij gek geworden is: ‘He not only lost his job, he also lost his mind,’ aldus de Amerikaanse president.

Volgens media die stukken van het boek hebben ingezien, is een van de opmerkelijkste bevindingen dat Trump helemaal geen president wilde worden. Bannon zou bijvoorbeeld hebben verteld dat Trump op cruciale moment niet bereid bleek om geld in zijn eigen campagne te stoppen.

Volgens Wolff was het nooit de bedoeling geweest van Trump, zijn vrouw Melania en hun entourage dat hij zou winnen. Alleen Trumps dochter zou de ambitie hebben om ooit nog president te worden, en zou daarom in het Witte Huis zijn gaan werken om ervaring op te doen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.