Verenigde Naties Premium Corner

Rutte ziet meer samenwerking met Trump best zitten

Door Emile Kossen - 29 maart 2018

Voor één dag is minister-president Mark Rutte de belangrijkste man bij de Verenigde Naties in New York. Het opent deuren, wellicht ook naar betere samenwerking met Trumps Amerika.

Voor één dag was het niet premier Rutte, maar president Rutte. Woensdag zat hij een urenlange vergadering voor van de VN-Veiligheidsraad over het moderniseren van vredesmissies (zie kader). Nederland heeft het hele jaar een zetel in de raad – dat gebeurt maar eens in de vijftien tot twintig jaar – en is in maart zelfs voorzitter: belangrijk genoeg voor een bezoek van de premier.

Dat voorzitterschap leidt niet meteen tot een reeks concrete resultaten of tot het oplossen van de vele wereldcrises, geeft Rutte toe tegenover Elsevier Weekblad. ‘Zo werkt dat niet. Na een maand is de wereld niet opeens één groot Zwitserland waar iedereen elkaar in de armen valt. Wat we wel kunnen doen: onze accenten zetten.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.