Veiligheidsdiensten

Hoe ontslag McCabe machtsspel bij FBI blootlegt

Door Fleur Verbeek - 18 maart 2018

Het ontslag van Andrew McCabe, de tweede man bij de Amerikaanse FBI, kan nog een vervelend staartje krijgen voor president Donald Trump. Minister Jeff Sessions van Justitie ontsloeg McCabe vrijdag na beschuldigingen dat hij onderzoekers zou hebben misleid.

Uit onderzoek van de interne waakhond van het ministerie zou zijn gebleken dat de FBI-functionaris informatie lekte naar de media en onderzoekers heeft misleid.

Donald Trump schudt zijn team grondig op. De president zoekt ministers en stafleden als Mike Pompeo, die beter passen bij zijn ‘gut feeling‘, schrijft Derk Jan Eppink >

McCabe werkte 21 jaar bij de FBI en diende onder andere onder de ontslagen directeur James Comey. Comey was sinds 2013 directeur van de FBI en werd negen maanden geleden de laan uitgestuurd. Daarop werd McCabe waarnemend FBI-baas tot Christopher Wray aantrad.

McCabe was onder meer belast met toezicht op een onderzoek naar de gang van zaken rond e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, van wie Trump de verkiezingen won. Daarnaast was hij betrokken bij het onderzoek naar eventuele samenwerking in de verkiezingsstrijd tussen de entourage van Trump en prominente Russen.

McCabe loopt groot deel pensioen mis

In januari was McCabes positie al zwaar onder druk komen te staan, waarop hij zijn functie als tweede man bij de FBI neerlegde. Het definitieve ontslag komt niet op een toevallig moment: McCabe wordt vandaag vijftig en zou met pensioen gaan. Door het ontslag loopt hij een flink deel van zijn pensioeninkomsten mis.

De voormalig tweede man is een geliefd doelwit van Trumps kritiek. Zo hintte de president in december al op ontslag van McCabe.

Na het ontslag reageerde Trump opgetogen en noemde het ‘een mooie dag voor de hardwerkende mannen en vrouwen van de FBI’.

McCabe stelt in een reactie dat zijn ontslag onderdeel is van een ‘oorlog tegen de FBI’. ‘Ik word op deze manier uitgekozen en behandeld vanwege de rol die ik heb gespeeld, de acties die ik heb ondernomen en de gebeurtenissen waar ik getuige van ben in de nasleep van het het ontslag van James Comey,’ zegt hij in een verklaring.

Waarom ontslag nog staartje kan krijgen voor Trump

McCabe heeft volgens een ingewijde gedetailleerde aantekeningen gemaakt over zijn gesprekken met president Donald Trump. Ook zijn voormalige baas, de ontslagen FBI-directeur James Comey, hield dergelijke memo’s bij. McCabe heeft de notities overgedragen aan Robert Mueller, die het Rusland-onderzoek leidt.

McCabe deed na zijn ontslag in een interview met CNN al een boekje open over zijn gesprekken met Trump. De president zou steeds zijn begonnen over de vrouw van McCabe, een Democrate die een vergeefse poging had gedaan een Senaatszetel te veroveren in Virginia. Trump zou haar onder meer een ‘loser’ hebben genoemd.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.