Amerika

‘Rechtse’ popartiesten oogsten woede en lof om steun aan Trump

Door Matthijs van Schie - 24 april 2018

Kanye West oogst woede en bewondering om zijn steun aan de conservatieve zwarte Trump-fan Candace Owens. De Amerikaanse rapper, die wordt gezien als een van de invloedrijkste artiesten ter wereld, hekelt het vermeende gebrek aan ‘vrijheid van denken’ bij links nadat hij een stortvloed aan kritiek had gekregen. Hij is niet de eerste artiest die wordt verketterd om ‘rechtse’ ideeën.

‘Ik houd van hoe Candace Owens denkt,’ twitterde Kanye West, die ruim zestien miljoen volgers heeft, zaterdag. Zijn steun voor haar is het gesprek van de dag in de Verenigde Staten. Volgens conservatieven kan de tweet van de populaire rapper een keerpunt betekenen in de ‘cultuuroorlog’ tussen links en rechts. Het is immers zeldzaam dat popartiesten, die veelal fel tegenstander zijn van Trump, openlijk steun durven geven aan de Republikeinse president. Als dat wel gebeurt, krijgen ze vaak een stortvloed van kritiek over zich heen.

Shania Twain onder vuur: ‘Ik zou op Trump hebben gestemd’

Lees dit interview van Amerika-correspondent Emile Kossen met hoogleraar Robert George: Cornell West en Robert George spreken op de US Air Force Academy in Colorado

 

‘Discriminatie van conservatieve academici moet stoppen’

Zo zei de Canadese zangeres Shania Twain zondag in een interview met het Britse dagblad The Guardian dat ze op Trump zou hebben gestemd als ze in Amerika had mogen stemmen. ‘Hij was dan wel beledigend, maar hij leek wel eerlijk.’ Die uitspraak leidde tot woede en verontwaardiging op Twitter, waarna Twain maandag haar excuses maakte. Ze zei te zijn ‘overvallen’ door de vraag en had haar antwoord graag ‘meer context willen geven’. ‘Ik hoop dat het duidelijk is dat ik niet de denkbeelden van de president deel,’ voegde ze eraan toe.

Mike Huckabee – die het als Republikeinse presidentskandidaat aflegde tegen Trump bij de verkiezingen in 2016 – noemde de kwestie tegenover tv-zender Fox News typerend voor ‘links’, dat volgens hem ‘alle standpunten die afwijken van hun links van het midden georiënteerde standpunten’ verkettert. ‘Dit is de meest intolerante groep mensen die ik in mijn hele leven heb gezien.’ Ook noemde Huckabee het ‘triest’ dat er zoveel ophef ontstond dat Twain zich genoodzaakt voelde haar excuses te maken.

Steun voor Twain en West van uitgesproken Trump-fan Joy Villa

Ook zangeres Joy Villa werd in de (sociale) media verketterd om haar conservatieve standpunten. Bij de uitreiking van de Grammy-muziekprijzen in 2017 droeg ze een jurk met de afkorting MAGA (Make America Great Again, Trumps slogan). Een jaar later deed Villa er nog een schepje bovenop met een jurk met een afbeelding van een foetus, en de tekst choose life (kies het leven), om te laten zien dat ze tegen abortus is. Ze schrijft op Twitter dat Twains excuus ‘beschamend en triest is’, en vraagt haar om niet te buigen voor boze twitteraars.

Villa betuigt ook steun aan Kanye West. Ze schrijft in een tweet dat de rapper ‘altijd al uitgesproken en dapper’ is geweest en ‘meerdere keren heeft gesproken over zijn vriendschap en steun aan Trump’. In 2016 zei West dat hij de president waardeerde om zijn ‘politiek incorrecte manier van communiceren’. Hij zei ook dat hij op Trump zou hebben gestemd, als hij was gaan stemmen.

Sindsdien liet West zich niet meer uitgesproken uit over politiek, tot afgelopen weekeinde met zijn opmerking over Candace Owens. Zij is directeur communicatie bij Turning Point USA, een conservatieve studentenbeweging die naar eigen zeggen ‘vrije markten en een kleine overheid’ promoot. Turning Point organiseert bijeenkomsten voor studenten over deze typisch Amerikaanse idealen. Daarbij moeten de Democraten, socialisme en de protestbeweging Black Lives Matter het ontgelden.

Candace Owens: stop met praten over slavernij

Zo noemt Owens Black Lives Matter, dat zegt op te komen voor gelijke behandeling van zwarte Amerikanen, een stel ‘huilerige kleuters’, die ‘doen alsof zwarten worden onderdrukt om aandacht te krijgen’. Volgens Owens is er een ‘ideologische burgeroorlog’ gaande in de ‘zwarte gemeenschap’, waarbij groepen als Black Lives Matter ‘de focus willen leggen op het verleden en willen blijven praten over de slavernij’, en zwarten zoals zij, die zich willen richten op hun toekomst.

Censuur op het vrije woord? Amerikaanse universiteiten onder vuur

Hoewel Kanye West niet expliciet aangeeft dat hij zich achter die uitspraken schaart, wijst zijn tweet met de tekst ‘Als je constant begint over het verleden blijf je daar vastzitten’ erop dat hij het met Owens eens is. Even later zei hij ook dat slavernij kennelijk nog steeds bestaat, maar dat het nu een ‘mentaliteit’ is. En, reagerend op de woede die over zijn uitlatingen ontstond, sprak hij over de ‘gedachtepolitie die vrijheid van denken wil onderdrukken’.

Rechts steunt West, links teleurgesteld

Rechtse Amerikanen zijn lovend over de uitlatingen van West. Zo meent journalist, schrijver en filmmaker Mike Cernovich – die door critici wordt gezien als boegbeeld van de alt-rightbeweging – dat Kanye West ‘de rassen bij elkaar kan brengen’. Tv-persoonlijkheid Greg Gutfeld, die werkt voor de rechtse zender Fox News, noemt Wests steun voor Owens een big deal.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Aan de andere kant is juist kritiek. Shaun King, een van de leiders van Black Lives Matter, noemt de uitlatingen van West en Owens ‘triest’. ‘Er zal altijd een markt bestaan voor mannen en vrouwen die zeggen wat onverdraagzame blanke mensen willen horen.’ De populaire schrijver en podcast-maker Touré Neblett houdt het kort: ‘Kanye, je maakt me bang.’

Zelf lijkt Kanye West geenszins onder de indruk van alle kritiek aan zijn adres. Naar aanleiding van de ophef over zijn uitspraken herhaalde hij maandag zijn standpunt in een radio-interview: ‘Ik hou van Donald Trump.’ Sommige Amerikanen vinden zelfs dat West een gooi moet doen naar het presidentschap, als opvolger van Trump: in onder meer Los Angeles, Chicago en New York City hangen posters met Keep America Great, voorzien van Wests foto en de hashtag #Kanye2024.

Lees ook: Vrijheid van meningsuiting op de campus in het geding: staten slaan terug

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.