Amerika

Sfeer proeven op succesvolle nerdconventie

Door Emile Kossen - 19 april 2018

Nerd zijn, dat is iets om trots te zijn. Althans, wel voor de bezoekers van een van de vele Comic Cons in Amerika.

De festivals over stripboeken, science-fiction films en actiehelden worden alsmaar populairder in de Verenigde Staten. Het concept is simpel: het zijn grootschalige beurzen, waar kraampjes allerlei merchandise verkopen en waar zoveel mogelijk filmsterren, regisseurs en striptekenaars worden samengebracht. Het is bij elkaar een bont gezelschap, want bezoekers zijn veelal verkleed.

Miljoenenbusiness

Vrijwel elke staat heeft tegenwoordig zijn eigen Comic Con – zelfs Alaska – en dat is big business. Een ticket kost al snel 100 dollar en bezoekers moeten flink bijbetalen om handtekeningen van of foto’s met hun favoriete personages te krijgen.

De bekendste, Comic Con in San Diego, maakte in 2014 17.1 miljoen dollar omzet. Een jaar later – de meest recente cijfers die beschikbaar zijn – steeg dat met 14 procent naar 19.5 miljoen dollar. De regio schat dat het festival elk jaar 135 miljoen dollar in de lokale economie pompt, door volle hotels, restaurants enzovoorts.

Washington was een van de laatsten om een comic con te organiseren, Awesome Con. Zo groot als die van San Diego is het festival nog niet, maar binnen een paar jaar wist de organisatie het te maken tot een groot succes – in 2017 kwamen er 60.000 bezoekers op af.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.