Amerika

In Paastirade dreigt Trump akkoord over jonge illegalen op te blazen

Door Elif Isitman - 02 april 2018

Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Donald Trump een andere weg is ingeslagen als het gaat om de bescherming van jonge illegalen, dreamers genoemd. In een tweet over Pasen uit hij zijn zorgen over de grensbewaking, en dreigt hij een eerder gesloten akkoord over de bescherming van immigranten te torpederen.

‘Grensbewakingsagenten mogen hun werk niet goed doen bij de grens door belachelijke liberale (Democratische) wetten,’ twitterde Trump zondag.

Trump rept van ‘karavanen’ van immigranten die de Mexicaanse grens zouden oversteken en zo Amerika binnenkomen.

Het programma Fox & Friends van Fox News maakte eerder een reportage over zo’n ‘vluchtelingenkaravaan’ van meer dan duizend overwegend Hondurese immigranten die via de Mexicaanse staten Chiapas en Oaxaca op weg zouden zijn naar de Verenigde Staten. De vrees is dat de immigranten misbruik maken van het Catch & Release-programma waarnaar Trump verwijst. Daarmee kunnen immigranten die in Amerika worden opgepakt, hun proces in vrijheid afwachten. Het biedt ze meer mogelijkheden om de illegaliteit in te verdwijnen.

Trump wilde akkoord sluiten over dreamers

Trump dreigt naar aanleiding van de vermeende problemen bij  de grens nu DACA op te blazen. Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) is opgezet door Trumps voorganger Barack Obama, in een poging zo’n 800.000 jonge illegalen te beschermen tegen uitzetting. Het gaat om illegalen die als kind door hun ouders naar Amerika zijn gebracht, en daar zijn opgegroeid. Met DACA kregen ze onder Obama per decreet een verblijfsvergunning.

De Democraten willen DACA koste wat kost behouden. Trump gaf afgelopen najaar aan dat hij daarvoor open stond, op voorwaarde dat er geld komt om een muur te bouwen langs de Mexicaanse grens. Trump wil bovendien dat Mexico daaraan meebetaalt. Zondag zei hij: ‘Er komen veel mensen binnen omdat ze gebruik willen maken van DACA. Ze hadden een goede kans, maar de Democraten hebben het verpest.’

Mexico schiet tekort volgens Trump

Migranten die in Amerika geen asiel aanvragen, kunnen makkelijk worden uitgezet. Vragen ze wel asiel aan, dan blijven ze in afwachting van een beslissing veel langer op Amerikaans grondgebied. Trump hekelt Mexico, dat volgens hem ‘weinig tot niets’ doet om de stroom illegalen uit andere Midden-Amerikaanse landen te stoppen.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray reageerde op Twitter gelaten op de aanvallen van Trump. Beide landen werken ‘elke dag’ samen op het gebied van immigratie, aldus de minister, die spreekt van een ‘inaccurate reportage’ over de migranten uit Honduras.

Intussen gebruikt de Mexicaanse presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador de relatie met Trump in zijn verkiezingscampagne: ‘Sociale problemen los je niet op met muren of met geweld,’ zei hij tijdens een speech net over de grens bij de Texaanse stad El Paso. ‘Mexico laat zich niet leiden door de wensen van buitenlandse mogendheden.’ De verkiezingen in Mexico zijn op 1 juli.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.