Handelsoorlog

EU ontkomt niet aan importheffingen Trump

Door Matthijs van Schie - 31 mei 2018

Pogingen van de Europese Unie (EU) om de door Amerika aangekondigde importheffingen op staal en aluminium te ontlopen, zijn op niets uitgelopen. Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump de EU eerder uitstel had beloofd, lijkt de gevreesde handelsoorlog toch echt aanstaande.

Volgens de krant The Wall Street Journal, die sprak met ingewijden rond het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington, maakt Trump zijn besluit waarschijnlijk donderdag al wereldkundig. Eigenlijk zouden de importheffingen – 25 procent op staal, 10 procent op aluminium – al in maart ingaan, maar vorige maand beloofde Trump de Europese Unie uitstel tot 1 juni.  Maar de onderhandelingen tussen Washington en Brussel zijn waarschijnlijk tevergeefs gebleken.

Lees ook dit verhaal uit Elsevier Weekblad: Trump blijft bedreiging voor wereldhandelTrump en Xi Jinping

Volgens de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross, die woensdag nog geen duidelijkheid wilde bieden over het besluit van het Witte Huis, wilde de EU alleen concessies doen als de importheffingen vooraf van tafel zouden verdwijnen. Woensdag spraken de handelsministers van EU-lidstaten met Ross in Parijs, waar al snel duidelijk werd dat de verschillen onoverbrugbaar waren. Teleurstellend, vond de Amerikaanse minister, omdat de Verenigde Staten en China uiteindelijk wel een akkoord bereikten.

Kaag: EU wil alleen onderhandelen als heffingen van tafel gaan

De Amerikaanse nieuwswebsite CNBC meldt dat de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag (D66) namens de EU verklaarde dat Brussel weigert te onderhandelen ‘onder dreiging’: alleen als Ross zou beloven af te zien van de heffingen, was de EU bereid tot concessies. ‘EU-leiders vinden dat er voor ons een onbeperkte uitzondering zou moeten zijn,’ aldus Kaag. Ze benadrukte dat Europa en de Verenigde Staten historisch gezien nauwe bondgenoten zijn – zowel wat betreft handel als veiligheid – en dat de situatie daarom niet te vergelijken is met China.

De Chinezen dreigden eveneens  te worden getroffen door hoge importtarieven, maar kregen vorige week toch voor elkaar dat Washington afziet van importheffingen op Chinese producten. Trump klaagde al tijden over het handelstekort van omgerekend ruim 320 miljard euro met China, volgens hem het gevolg van ‘slechte deals’ die zijn voorgangers hadden gesloten. Om dat tekort terug te dringen, heeft China beloofd aanzienlijk meer Amerikaanse goederen te importeren en diensten af te nemen. In ruil daarvoor worden de Chinezen vrijgesteld van heffingen op staal.

Amerika: EU hanteert ook hoge importtarieven tegen ons

Volgens Ross was de eis van Brussel om vooraf al de tarieven te schrappen onredelijk: ‘God weet dat er tal van tarieven zijn die de EU tegen ons [Amerika, red.] hanteert. Maar dat betekent niet dat je vanwege heffingen sowieso al niet kunt praten.’ Mogelijk doelde hij daarmee op hoge invoertarieven op Amerikaanse auto’s: Trump dreigde in maart Duitse auto’s zwaarder te belasten, uit wraak voor de importheffingen in Europa van 10 procent op Amerikaanse auto’s. Op hun beurt belasten de Verenigde Staten vrachtwagens en pick-uptrucks fors, met 25 procent.

Lees ook het commentaar van Jean Dohmen

Trumps protectionisme: middenklasse is moe van mondialisering

Vorige week kwamen de handelsministers van de 28 EU-lidstaten in Brussel bijeen om te werken aan een laatste voorstel om de heffingen alsnog te voorkomen. Maar Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström had er destijds al weinig vertrouwen in. ‘Ik denk dat zij niet vinden dat het voldoende is,’ verklaarde ze tegenover persbureau Reuters.

Brussel dreigt Amerikaanse producten zwaarder te belasten

De Europese Unie heeft wel tegenmaatregelen in petto: zo dreigt Brussel iconische Amerikaanse producten als motoren van Harley Davidson, bourbon-whiskey, spijkerbroeken en pindakaas zwaarder te belasten. Die heffingen zouden op 20 juni van kracht worden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.