Dodenherdenking Premium Corner

Het verhaal van 51 gesneuvelde Amerikanen

Door Carla Joosten en Eva Segaar - 02 mei 2018

Van de meer dan 10.000 militairen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten hebben er bijna 6.000 een gezicht gekregen. Elsevier Weekblad koos er vijftig, uit elke huidige Amerikaanse staat één, plus één uit Washington D.C.

De duizenden kruisen op het groene gras van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten, Limburg, zijn op zichzelf al indrukwekkend. Een gezicht en een verhaal erbij maken het tafereel nog aangrijpender. ‘Als je de foto ziet en het verhaal kent, zie je dat er achter die steen een mens schuilt,’ zegt Sebas­tiaan Vonk (25), voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven.

Omstreeks 2007 kreeg hij het idee om de graven van gezichten en verhalen te voorzien. Gaandeweg raakte hij steeds gedrevener. ‘Ik had zelf een soldaat geadopteerd. Lawrence Shea (21) uit New York. Vooral toen ik diens leeftijd bereikte, raakte ik gedreven om te voorkomen dat een dergelijke oorlog ooit nog plaatsheeft,’ zegt de student Amerikanistiek in Groningen die door jeugdboeken verslingerd raakte aan de Tweede Wereldoorlog.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.