Noord-Korea

Trump blaast top met Kim Jong-un af na ‘vijandigheid’

Door Elif Isitman - 24 mei 2018

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een vlammende brief afgeblazen. De ‘enorme woede en openlijke vijandigheid’ in de laatste verklaring van Kim was de druppel, schrijft Trump.

De top zou op 12 juni zijn, in Singapore. De bijeenkomst is volgens Trump op dit moment niet opportuun vanwege ‘vijandige’ uitspraken van Kim.

De brief van Trump aan Kim – Bron: Witte Huis

Kim verklaarde eerder dat hij klaar is voor een ‘nucleaire confrontatie’ met de Amerikanen, en dreigde meermaals zich terug te trekken uit de top. Trump was hem donderdag voor. De Amerikaanse president schrijft dat hij hoopt dat de ontmoeting op een ander moment wel mogelijk is.

Kim kwam belofte over tunnels na

Het is wrang voor Noord-Korea, dat zich aan zijn woord hield wat betreft het opblazen van tunnels bij Punggye-ri, de nucleaire testlocatie. Bij die vernietiging was een select groepje journalisten van internationale media aanwezig. Volgens de regering in Pyongyang was de vernietiging van de tunnels een bewijs van haar ‘toewijding om de nucleaire proeven te beëindigen’.

Eerder op de dag noemde een Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een ‘politieke sukkel’ omdat die Noord-Korea – een ‘nucleaire wapenstaat’ – had vergeleken met Libië, waar toenmalig dictator Muammar al-Khaddafi zijn onvoltooide nucleaire programma opgaf, waarna hij werd gedood.

Naar verluidt was Zuid-Korea, bondgenoot van de Amerikanen, niet op de hoogte van Trumps plan om de ontmoeting af te blazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.