Verenigde Staten

Trump verdedigt beleid, haalt uit naar Merkel

Door Matthijs van Schie - 19 juni 2018

Terwijl de regering van Donald Trump in eigen land onder vuur ligt wegens het scheiden van immigrantenkinderen en hun ouders, haalt de Amerikaanse president uit naar het immigratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

‘We willen niet dat wat er gebeurt met immigratie in Europa ook met ons gebeurt!’ schreef Trump maandag op Twitter. Even daarvoor verwees hij naar Duitsland, waar volgens hem de misdaad enorm is gestegen. ‘Grote fout die in heel Europa wordt gemaakt door het toelaten van miljoenen mensen die de cultuur zo sterk en gewelddadig hebben veranderd!’

Minder misdaden gemeld, maar Duitsers voelen zich minder veilig

Ruim een maand geleden, toen de misdaadcijfers over 2017 bekend werden, bleek dat de geregistreerde criminaliteit in Duitsland juist is afgenomen en terug is op het niveau van 1992. Toch is dat niet in lijn met het veiligheidsgevoel van de Duitsers, van wie 44 procent zich minder veilig voelt dan een paar jaar geleden. Velen vrezen dat veel incidenten niet bij de politie worden aangegeven, schreef de Duitse krant Die Welt.

Lees dit verhaal uit het weekblad

Dreigen, draaien, succes: de methode TrumpDonald Trump faces

Het aantal gemelde antisemitische misdaden in Duitsland steeg het afgelopen jaar wel, met 2,5 procent. Het debat over antisemitisme – dat volgens minister van Justitie Katarina Barley (SPD) en parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble toeneemt door de immigratie uit moslimlanden – wordt in Duitsland steeds feller. De verkrachting en moord op het 14-jarige Joodse meisje Susanna Feldman door de 20-jarige Iraakse asielzoeker Ali Bashar zet dat debat verder op scherp. In Mainz, waar het meisje woonde, gingen Duitsers de straat op, terwijl in het hele land kritiek klonk op het controversiële ‘Wir Schaffen das’-asielbeleid van Merkel.

Trump: ‘Duitse volk keert zich tegen leiders vanwege immigratie’

Trump schreef op Twitter ook dat ‘het Duitse volk zich tegen zijn leiders keert’ vanwege de immigratieperikelen ‘in de toch al zo zwakke Duitse coalitie’. Daarin verkeren Merkel (CDU) en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer van de Beierse zusterpartij CSU op ramkoers over het te voeren asielbeleid. Seehofer wil maatregelen treffen om op eigen gezag immigranten aan de grens te kunnen weigeren die al eerder in een andere EU-lidstaat asiel hebben aangevraagd. Merkel vindt dat niet nodig.

De bondskanselier is nog altijd voorstander van een ‘pan-Europese aanpak’. De CSU heeft haar twee weken de tijd gegeven om die aanpak te concretiseren. De deadline ligt, aldus het partijbestuur, op 28 en 29 juni, als er een EU-top is van regeringsleiders. Als er daarna geen Europees beleidsplan ligt, wil de CSU dat Duitsland het heft in eigen hand neemt. Met de deadline is een kabinetscrisis voorlopig afgewend, nadat vorige week nog een breuk dreigde.

Veel kritiek op scheiden immigrantenkinderen van hun ouders

Jelte Wiersma schreef eerder: Door integratie wil Duitser verleden afwerpen

Met zijn tirade tegen Duitsland probeert de Amerikaanse president Donald Trump het strenge immigratiebeleid van zijn regering te verdedigen, dat hem wereldwijd veel kritiek oplevert. Zo uitten de Verenigde Naties, first lady Melania Trump en haar voorgangster Laura Bush hun verontwaardiging over de scheiding van ongeveer 2.000 immigrantenkinderen van hun ouders. Dat gebeurt vooral in de zuidelijke grensstaat Texas.

Het scheiden van ouders en kinderen is deel van het zerotolerance-beleid dat Trump voert tegen illegale immigratie, waarbij illegalen strafrechtelijk worden vervolgd en vastgezet terwijl hun kinderen in enorme opvangcentra moeten verblijven. Dat zijn onder meer verbouwde supermarkten en leegstaande warenhuizen. Beelden die hiervan zijn verspreid, leidden tot een storm van kritiek, waarna Trump de schuld bij de Democraten legde. Volgens hem frustreren zij nieuwe immigratiewetgeving.

Maandagavond voegde Trump eraan toe dat ‘kinderen worden gebruikt door sommige van de ergste criminelen op aarde als middel om ons land binnen te komen’. Hij noemde Midden-Amerikaanse landen ten zuiden van de grens ‘de gevaarlijkste plaatsen ter wereld’. De misdaad die daar welig tiert, wordt wat Trump betreft niet geïmporteerd naar de Verenigde Staten.

Texaans lid Huis van Afgevaardigden: scheidingen ook al onder Obama

Veel Democraten en hun aanhangers menen dat het tegen de wet is om kinderen van hun ouders te scheiden en op te sluiten in kooien. Die laatste maatregel is niet nieuw, zegt de Democraat Henry Cuellar, lid van Het Huis van Afgevaardigden namens de staat Texas. Cuellar meent dat lang niet alle kinderen met hun ouders reizen, maar vaak ook met een voogd of een andere volwassene. In zo’n geval is het wel toegestaan om ze te scheiden, meent hij.

Cuellar gaf maandagavond in gesprek met nieuwszender CNN aan dat er ook onder president Barack Obama al detentiecentra voor kinderen waren. Volgens de Texaan wilde Obama’s regering dat beleid ‘stil houden’. Uit zijn uitspraken blijkt echter niet dat de vorige regering de kinderen van hun ouders scheidde. Mogelijk ging het om minderjarigen die alleen reisden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.