Verenigd Koninkrijk

Trump fileert May en EU: ‘Jullie verliezen jullie cultuur’

Door Matthijs van Schie - 13 juli 2018

Donald Trump is niet te spreken over de plannen van de Britse premier Theresa May over de naderende Brexit. In een spraakmakend interview met dagblad The Sun fileert de Amerikaanse president May’s aansturen op een ‘zachte’ breuk met de Europese Unie (EU). Ook de EU moet het bij Trump ontgelden. ‘Jullie verliezen jullie cultuur,’ zegt hij over het Europese immigratiebeleid. De uitspraken zetten het bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk verder op scherp.

Als May’s voorstel voor een ‘zachte’ Brexit doorgaat, waarschuwt Trump, kunnen de Britten fluiten naar een eventueel handelsverdrag met de Verenigde Staten. Volgens hem zorgen de voorgestelde Brexit-voorwaarden, die May vorige week na maandenlange onderhandelingen uit de doeken deed, ervoor dat Brussel de lakens blijft uitdelen in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een persconferentie na afloop van de NAVO-top in Brussel zei Trump donderdagavond nog dat ‘hij niet in de positie is om te bepalen wat het VK moet doen’.

Maar tegenover The Sun hield de Amerikaanse president zijn mening over May’s Brexit-plannen allerminst voor zichzelf. ‘Als de Britten dat doorzetten, zouden we geen zaken doen met Groot-Brittannië, maar met de EU. Dat zou de deal met de Britten waarschijnlijk om zeep helpen,’ aldus Trump. ‘Want we hebben genoeg problemen met de EU. We pakken de EU aan.’

Trump over EU-immigratiebeleid: ‘Jullie verliezen jullie cultuur’

In het interview met The Sun pakt Trump de EU inderdaad hard aan. ‘Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig,’ zegt hij over het immigratiebeleid van de Europese Unie. ‘Jullie verliezen jullie cultuur.’ Vorige maand, te midden van een dreigende regeringscrisis in Duitsland om het asielbeleid, richtte Trump ook al zijn pijlen op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Grote fout die in heel Europa wordt gemaakt door het toelaten van miljoenen mensen die de cultuur zo sterk en gewelddadig hebben veranderd!’ twitterde de Amerikaanse president destijds.

Opmerkelijk zijn verder de lovende woorden die de Amerikaanse president in The Sun overheeft voor de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die maandag net als Brexit-minister David Davis opstapte omdat hij niet kan leven met het Brexit-voorstel van de regering-May. Johnson is volgens Trump ‘een geweldige vertegenwoordiger van het VK’ en zou wat hem betreft een goede opvolger zijn van May. Donderdag hintte Trump al op een ontmoeting met Johnson, die ‘een goede vriend’ van hem is.

Demonstraties tegen bezoek Trump en grote oranje ballon

Het was een bewogen eind van de eerste dag van Trumps bezoek aan de Britse hoofdstad Londen, waar de Amerikaanse president vrijdag premier May zal ontmoeten. Tegelijkertijd staat op Trafalgar Square een grote demonstratie gepland genaamd Together Against Trump, waaraan naar verwachting duizenden mensen zullen meedoen. Eerder waren in Londen en andere Britse steden, onder meer Bristol, ook al protesten tegen het bezoek van de Amerikaanse president. Vrijdagavond vliegt hij naar Schotland.

Demonstranten willen vrijdag een opblaasbare ballon van 6 meter, die Trump in een luier moet voorstellen, boven Londen door de lucht laten vliegen. Ondanks kritiek van politici – de actie zou respectloos zijn tegenover een bevriend staatshoofd – gaf de Londense burgemeester Sadiq Khan daarvoor toestemming. Critici zijn als reactie een inzameling begonnen om een vergelijkbare ballon van Khan door de lucht te laten vliegen, ‘om onze onvrede over hem als burgemeester te laten zien’. Daarvoor zou omgerekend 56.000 euro nodig zijn, en dat bedrag is al ruimschoots opgehaald.

Trump blies eerder bezoek aan Londen af en ruziede met Khan

Khan heeft vrijdagochtend woedend gereageerd op uitlatingen die Trump tegenover The Sun deed over immigratie. Volgens de Amerikaanse president komt de toename van geweld in Londen door de toestroom van Afrikanen. ‘Het idee dat je dat kan toeschrijven aan immigratie uit Afrika is volstrekte onzin,’ reageert Khan.

Trump blies in januari dit jaar nog een gepland bezoek aan Londen af. Hij weigerde toen de nieuwe Amerikaanse ambassade te openen. De president verweet de vorige regering een ‘slechte deal’ te hebben gesloten bij het verplaatsen van de diplomatieke post. Khan liet toen weten niet rouwig te zijn dat het bezoek niet doorging.

Lees ook: Dreigen, draaien, succes – de methode Trump

De twee liggen al langer met elkaar overhoop. Zo haalde Trump in juni afgelopen jaar hard uit naar Khan na aanslagen in de stad waarbij acht mensen om het leven kwamen. Khan twitterde na het voorval dat de Londenaren niet gealarmeerd moesten zijn door de verhoogde aanwezigheid van gewapende agenten, een voor de Britten ongewoon beeld.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.