2020

Democraten beginnen aan strijd tegen Trump

Door Victor Pak - 26 juni 2019

De tijd begint te dringen voor de Democratische Partij: wie gaat het in 2020 opnemen tegen president Donald Trump? Woensdag en donderdag debatteren liefst twintig Democratische kanshebbers voor het eerst op de nationale Amerikaanse televisie. Vier vragen en antwoorden over de Democratische aftrap van de race naar het Witte Huis.

Waarom zijn er twee debatten achter elkaar?

Met meer dan twintig kandidaten die zich formeel als presidentskandidaat hebben opgeworpen, moest er wel een selectie komen. Aan de hand van het aantal donateurs en peilingen is een top-20 geselecteerd voor deelname aan de debatten.

Om de debatten overzichtelijk te houden, is die groep met een loting in tweeën gesplitst. Zo hoopt de Democratische Partij de debatten in goede banen te leiden en de kijker goed te informeren. De partij hoopt dat miljoenen Amerikanen live gaan kijken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De debatten spelen zich af in een groot theater in Miami. Dat is geen toeval: het is de grootste stad van swing state Florida.

Florida is van oudsher enorm belangrijk voor een kans op het presidentschap. Trump won er in 2016 en dus willen de Democraten de staat maar wat graag heroveren in 2020. In Florida wonen veel latino’s, een belangrijke doelgroep van de Democraten.

Wat is het onderwerp van de debatten?

Het programma is voor beide avonden ongeveer hetzelfde. Op de agenda staan linkse thema’s als studieschuld, immigratie en legalisering van het grote aantal illegale inwoners van Amerika. Ook zal de ‘klimaatcrisis’ breed worden uitgemeten, heeft de partij laten weten.

Een opvallende kandidaat die vanavond deelneemt aan het debat is Elizabeth Warren, Senator namens de staat Massachusetts. Zij neemt het onder anderen op tegen Beto O’Rourke, de man die het Ted Cruz vorig jaar moeilijk maakte in de race om de Senaatszetel in Texas.

Op de tweede avond staan er bekendere namen op het podium, zoals Joe Biden, Bernie Sanders en de recent populair geworden Pete Buttigieg. Het podium wordt verder gevuld met nu nog geheel onbekende kandidaten.

Zoals Andrew Yang, een zakenman die voorstander is van een basisinkomen, en Marianne Williamson, een voormalig spiritueel docent die een ministerie van Vrede wil oprichten. Het illustreert hoe de partij door activisme naar links wordt getrokken.

Wie is de te kloppen man/vrouw?

Volgens vrijwel alle peilingen is Joe Biden de onbetwiste favoriet voor de nominatie van de Democratische Partij. De voormalig vicepresident onder Barack Obama zou de steun genieten van ongeveer 30 procent van de Democratische kiezers en heeft een ruime voorsprong op naaste belagers als Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Die schommelen tussen de 10 en 20 procent in de peilingen.

Biden maakte als een van de laatsten zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend. Grote vraag rondom zijn kandidaatstelling is zijn leeftijd: Biden is nu 76 jaar oud, en zou in 2020 de oudste president ooit kunnen worden. In 1972 werd Biden verkozen voor de Amerikaanse Senaat. Daar zat hij tot hij in 2009 vicepresident werd.

Door zijn lange carrière is er voor zijn opponenten veel om hem te verwijten, onder meer zijn steun voor de Irakoorlog ligt gevoelig. Biden is ook niet de handigste campaigner. Vorige week loofde hij nog de wijze waarop hij in de jaren zeventig samenwerkte met een collega-Senator die zwarte Amerikanen als ‘het inferieure ras’ bestempelde.

Wie kan er verrassen?

‘Make it or break it’ zal voor het gros van de onbekende kandidaten het devies zijn de komende twee avonden. Iedere onbekende kandidaat hoopt op die ene gouden oneliner, op die ene gevatte opmerking die viral kan gaan op internet. Zolang het maar positief is. Iedere deelnemer hoopt zo het miljoenenpubliek te kunnen overtuigen van zijn of haar eigen visie op Amerika.

Veel van de onbekende kandidaten lijken op elkaar met uiterst linkse voorstellen. Tegenwicht kan Pete Buttigieg zijn. De burgemeester van het stadje South Bend in Indiana presenteert zich als een Democraat van het midden, die ook progressief is. Buttigieg is 37 jaar oud en trouwde vorig jaar met zijn man. Wat Buttigieg onderscheidt van veel andere kandidaten is dat hij diende in het Amerikaanse leger van 2009 tot 2017. In 2014 werd hij enkele maanden uitgezonden naar Afghanistan.

Ook opvallend aan Buttigieg: hij steunt Israël en wil de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem handhaven. Die verhuizing op voorspraak van president Trump wordt door veel Democraten juist gehekeld. Mogelijk kan Buttigieg als man van het midden verrassen tussen alle linkse kandidaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.