#Actueel

Alles over de Dreamers en illegalen in Amerika

08 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump wil de DACA-regeling opheffen. Deze regeling beschermt honderdduizenden immigranten die als kind illegaal het land binnenkwamen. Komt het Congres binnen zes maanden niet met een alternatief, dan raken de zogenoemde Dreamers hun beschermde status kwijt en kunnen ze het land uit worden gezet.

Waar komt de naam ‘Dreamers’ vandaan? En om hoeveel personen gaat het eigenlijk? Elsevier Weekblad zette de belangrijkste vragen (en antwoorden) voor u op een rij:

Wie zijn de Dreamers?

De Dreamers zijn een groep van zo’n 800.000 jonge immigranten die als kind illegaal met hun ouders naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Ze zijn opgegroeid in Amerika, zaten er op school en zijn meestal niet bekend met het land van herkomst en de taal die daar wordt gesproken.

Een permanente verblijfsvergunning hebben ze nooit gekregen, maar ze kunnen toch tijdelijk legaal in de Verenigde Staten verblijven dankzij DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). De meeste Dreamers komen uit Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras en wonen voornamelijk in Californië, Texas, Florida en New York.

Waarom heten ze de Dreamers?

De groep heeft zijn naam te danken aan de voorloper van DACA, die nooit verder kwam dan een wetsvoorstel: de DREAM Act. Het wetsvoorstel werd voor het eerst geïntroduceerd in 2001 door de Democraat Duck Durbin en de Republikein Orrin Hatch. Letterlijk staat DREAM Act voor Development, Relief, and Education for Alien Minors Act, maar de afkorting staat natuurlijk symbool voor de hoop op een betere toekomst en de kans voor jonge immigranten om hun dromen na te jagen.

De wet had ervoor moeten zorgen dat zij een permanente verblijfsvergunning zouden krijgen, waardoor ze volledig zouden kunnen meedoen in de maatschappij. Het wetsvoorstel is nooit goedgekeurd, maar de naam ‘Dreamers’ beklijfde.

Wat is DACA?

Nadat de DREAM Act herhaaldelijk was afgewezen, voerde president Barack Obama in 2012 met een decreet een afgeslankte versie in: de DACA-regeling. Daarmee werd het voor de 800.000 Dreamers mogelijk om tijdelijk in de Verenigde Staten te wonen, werken en studeren zonder de constante angst om te worden uitgezet. Zodra een jonge immigrant is goedgekeurd voor DACA, mag hij twee jaar legaal in het land verblijven. Na die twee jaar kan hij opnieuw een aanvraag indienen.

Hoewel DACA niet tot een permanente verblijfsvergunning leidt, krijgen de Dreamers de mogelijkheid om een bestaan op te bouwen. Ze kunnen hun rijbewijs halen, een creditcard aanvragen, een bankrekening openen, studeren aan een universiteit en een carrière opbouwen.

Wie komen in aanmerking voor de regeling?

Om in aanmerking te komen voor de regeling moeten illegale immigranten jonger dan 31 jaar zijn geweest op 15 juni 2012, de dag dat DACA werd ingevoerd. Daarnaast moeten ze de Verenigde Staten zijn binnengekomen voordat ze 16 werden en daar constant hebben gewoond sinds juni 2007. Ook moeten ze op school zitten, de high school hebben afgemaakt, in bezit zijn van een GED-diploma of eervol zijn ontslagen uit het leger. Ze mogen geen ernstige misdrijven, of verscheidene kleine misdrijven hebben gepleegd.

Een GED-diploma (GED is de afkorting van General Educational Development) is het equivalent van een middelbareschooldiploma. Het biedt degenen die nooit een schooldiploma hebben gehaald, of daarvoor niet in aanmerking komen, de kans om na het slagen voor een toets toch een soortgelijk document te bemachtigen.

Wat zeggen voorstanders?

Voorstanders zijn van mening dat de DACA-regeling niet alleen de levens van 800.000 jonge immigranten verbetert, maar ook dat ze de Amerikaanse economie en maatschappij heeft versterkt. Waar duizenden illegalen eerst zwart hun brood verdienden in de marge, doen ze nu legaal mee op de Amerikaanse arbeidsmarkt en betalen ze belasting.

Uit een recent onderzoek* waaraan 3.063 Dreamers hebben meegewerkt, blijkt dat 97 procent van hen momenteel aan het werk is of op school zit. Daarnaast heeft 5 procent een eigen bedrijf opgestart en 16 procent een eigen huis gekocht.

*Onderzoek van Tom K. Wong van de University of California, San Diego, United We Dream (UWD), het National Immigration Law Center (NILC) en Center for American Progress

Wat zeggen tegenstanders?

Tegenstanders van DACA vinden de regeling slechts uitstel van executie. Dreamers hebben geen vaste verblijfsvergunning in het vooruitzicht en lopen nog altijd de kans om op een dag te worden uitgezet naar een land dat ze niet kennen. Bovendien zou de regeling illegale immigratiestromen kunnen stimuleren, omdat het de mogelijkheid biedt om toch (legaal) in Amerika te verblijven.

Wat vinden Amerikanen van DACA?

Uit een recente peiling van NBC News blijkt dat 64 procent van de Amerikanen voor DACA is. Nog eens 71 procent vindt dat illegale immigranten die al werkzaam zijn in Amerika de kans moeten krijgen op een permanente verblijfsvergunning, 26 procent steunt een grote uitzettingsactie. Van de politici steunt een meerderheid de DACA-regeling, hoewel er onder de Republikeinen gemengde gevoelens bestaan. Velen voelen mededogen voor de duizenden Dreamers, maar ze vinden ook dat Amerika een immigratiesysteem moet hebben dat afschrikt. Daarin moet een balans worden gevonden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.