De Blik van Rik

Indian summer: Amerika in zijn mooiste tooi

Door Rik Kuethe - 20 september 2017

Indian summer. Het verschijnsel doet zich eind september, begin oktober voor langs de hele Amerikaanse Oostkust. Het is alsof de natuur dan zelf een corso organiseert.

Een onafzienbare rij praalwagens, nu eens niet met bloemen, maar met veelkleurige bladeren bedekt. Een schoonheidsconcours van de verkleurende eiken, beuken en maple leaves.

Van een Indian summer spreek je als het weer na een periode van strenge nachtvorst plots weer zonnig en warm wordt. Dat komt doordat een reusachtige subtropische luchtstroom de koude poollucht terugdrijft naar het noorden. Om voor de kwalificatie Indian summer in aanmerking te komen, moet het minstens drie dagen behaaglijk zijn. Soms duurt de Indian summer wel twee weken.

Een zwarte jurk met pailletten

Nog aardiger is de Indian summer in overdrachtelijke zin. Zo zat ik eens tijdens een diner met een bootsman aan de kust van Maine te praten, toen er een imposante vrouw binnen kwam. Vissers met ogen als schoteltjes richtten hun blik op haar. Ze droeg een zwarte jurk met pailletten. ‘Dat is Mathilde,’ zei mijn tafelgenoot. ‘Twintig jaar geleden was zij de mooiste meid in de verre omtrek, maar ook in haar “Indian summer” mag zij er nog altijd zijn.’

Toen de bejaarde componist en dirigent André Previn, na een lange periode van afwezigheid weer in een concertzaal verscheen, sprak de pers van zijn ‘Indian summer’.

De natuur in haar mooiste kleuren

Een Indian summer is welbeschouwd niet meer dan een Ardennenoffensief tegen de tijd. Nog eenmaal tooit de natuur zich in haar mooiste kleuren, nog eenmaal houdt de vrouw in de visserskroeg aller ogen gevangen, nog eenmaal heft de dirigent zijn stokje, maar dan is het ook over en uit, en valt het lange laken van de winter.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.