Robbert de Witt

Waarschuwing Trump aan Kim Jong-un is glashelder

22 september 2017

Sinds de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York afgelopen dinsdag zoemt de vraag rond: dreigt de Amerikaanse president nou echt een land met 25 miljoen inwoners van de kaart te vegen?

Donald Trump maakt het vaak bont, verbaal, maar dit zou dan toch echt een stap te ver gaan: je kunt als leider van het machtigste land op aarde, dat over 6.800 kernraketten beschikt, niet zomaar zeggen dat je een van de armste landen op aarde vernietigt.

Geen andere keuze

Letterlijk zei Trump in zijn maidenspeech bij de VN: ‘Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, dan hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea totaal te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime.’

Alle verontwaardiging ten spijt: zo bijzonder was het niet wat president Trump zei – hoogstens gebruikte hij wat kleurrijker taal dan gebruikelijk bij de VN. Maar de aard van atoommachten is nu eenmaal het dreigen met nucleaire vergelding als atoomwapens tegen hen worden ingezet.

Zekerheid van vergelding

De reden dat een land tot op heden geen kernwapens heeft afgeschoten op een andere kernmacht, is deze zekerheid van vergelding. Wie een kernwapen afschiet, kan verwachten dat hij zelf zal worden vernietigd. Niet voor niets worden kernwapens ook peacemakers genoemd.

Met andere woorden: als Kim Jong-un zo onverstandig is om een kernraket af te schieten, zal hij de consequenties daarvan ervaren.

Kraakheldere waarschuwing

Dat Trump met die zekerheid van een tegenaanval niet slechts doelde op de Verenigde Staten, maar ook op de Amerikaanse bondgenoten, is eigenlijk meer dan je zou verwachten van een president die alleen het Amerikaanse belang zegt na te streven. Nota bene herhaalde hij zijn slogan ‘America First’ nog eens in diezelfde speech bij de VN, die op dit punt dus inconsequent was.

Gezien de gebeurtenissen van het afgelopen jaar is de kans klein dat Kim zal afzien van nieuwe rakettesten. Over de gevolgen van het daadwerkelijk afvuren van een kernraket hoeft de Noord-Koreaanse onruststoker niet meer te twijfelen, dankzij Trumps glasheldere waarschuwing.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.