Rik Kuethe

Thanksgiving Day: bidden en schransen

21 november 2017

Het is met de Fourth of July en Halloween de meest Amerikaanse feestdag: Thanksgiving Day, op de vierde donderdag van november. Op deze dag worden nog meer dankgebeden dan gebruikelijk omhoog gezonden voor alle zegeningen die deze jonge natie telt.

Thanksgiving Day is ook de dag van het grote schransen. Amerika maakt dan miljoenen kalkoenen soldaat, opgediend met bergen cranberries en tonnen aardappelpuree. Dit alles in familiekring, waarbij een niet te verteren zure oom nooit de deur kan worden gewezen.

Thanksgiving is niet zomaar automatisch een feestdag, hij moet elk jaar door middel van een presidentiële proclamatie worden afgekondigd. De eerste die daarmee begon, in 1789, was de eerste president, George Washington. Hij maande zijn landgenoten om toch vooral dankbaar te zijn voor ‘de vreedzame manier waarop wij er in zijn geslaagd om regeringsinstellingen in het leven te roepen’.

Ongeoorloofde inmenging van de staat

De derde president, Thomas Jefferson, vond Thanksgiving een ongeoorloofde inmenging van de staat in het religieuze leven van zijn burgers. Danken van staatswege was dus ongepast. Maar in 1863, midden in de Burgeroorlog, pakte president Abraham Lincoln de door George Washington gesponnen draad weer op, en spoorde de natie aan om bij de dankzegging toch vooral met één hart en één stem te spreken.

Op Thanksgiving Day zijn er overal in de Verenigde Staten grote en kleine optochten. De oudste is in Plymouth, waar de 51 opvarenden van de Mayflower, die na de oversteek over de Atlantische Oceaan de strenge winter van 1620-1621 hadden overleefd, door 51 gekostumeerde inwoners worden nagespeeld. De optocht heet Pilgrim Progress. De gelovige immigranten werden destijds vriendelijk ontvangen door de indianen van de Wampanoag-stam voor wie zij uit dankbaarheid een uitgebreid feestmaal aanrichtten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een charmant trekje van Thanksgiving, dat zelfs de Amerikaanse geestverwanten van Marianne Thieme moet bevallen, is dat niet alle dieren bij de massamoord op de kalkoen omkomen. President Donald Trump, die zelf als hij boos is wel iets weg heeft van een kalkoense haan, zal traditiegetrouw ook dit jaar weer één beest gratie verlenen. Toen Barack Obama dat vorig jaar deed, noemde hij dat het enige belangrijke besluit dat hij zonder tegenwerking van de Republikeinen had kunnen nemen.

Het uitverkoren beest mag na zijn gratiëring nooit meer worden geslacht en kan monter van een onbezorgde oude dag genieten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.