Inside Hollywood

Jessica Chastain moet ‘koorddansen en rennen tegelijk’

Door Diederik van Hoogstraten - 28 december 2017

Topactrice Jessica Chastain (40) over Molly’s Game en Hollywood. ‘De regels veranderen op basis van de grillen van mannen. Geen beter moment om dat in een film bloot te leggen.’

In eigen persoon is filmactrice Jessica Chastain – bekend van actiehitfilm Zero Dark Thirty (2012) en Tweede-Wereldoorlogsdrama The Zookeepers Wife (2017) een kalme verschijning. Ze spreekt met weloverwogen ernst en een rustige cadans. In Molly’s Game daarentegen praat ze als Brugman: gehaast, zonder ophouden, alsof een roofdier haar op hielen zit.

Inside Hollywood Diederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Diederik van Hoogstraten en Jessica Chastain

‘Dit is koorddansen en rennen tegelijk,’ zegt de actrice in Santa Monica, waar ze is om te spreken over haar spannende drama, dat deze week in de bioscoop komt. ‘Zoals Aaron schrijft, is een magnifieke uitdaging voor een actrice. Dit soort intelligente rollen is waarom ik in films wil spelen.’

‘Aaron’ is Aaron Sorkin. Deze 56-jarige scenarist is al decennia beroemd door filmklassiekers als A Few Good Men (1992) en The Social Network (2010). Nu heeft hij zijn eerste film geregisseerd. In dit waargebeurde verhaal speelt Chastain Molly Bloom, die als tienermeid een skister was met olympische ambities. Na een ongeval tijdens een afdaling wordt ze zelfstandig onderneemster die de grenzen van de wet aftast door in rokerige hotelsuites pokeravonden voor de rijksten in Hollywood en New York te organiseren. De film vertelt hoe het zo is gekomen, en hoe Molly door Justitie wordt opgejaagd.

Snel en slim misdaaddrama

Molly’s Game is al een hit onder Amerikaanse recensenten en onder Golden Globe-stemmers: Chastain is genomineerd voor een Golden Globe, net als Sorkin voor het scenario dat hij eveneens schreef. Het is een snel, slim misdaaddrama met scheepsladingen dialoog en geweldige acteurs die Chastain ondersteunen. Naast Idris Elba, prijken ook Kevin Costner en de jonge acteur Michael Cera op de rolprent.

‘Alles dat ik tot nog toe heb gedaan, heeft eigenlijk gediend als voorbereiding op een scenario van Aaron,’ zegt de actrice. ‘Hij is de beste scenarioschrijver die er is, met een uniek ritme, een onmiskenbare stijl. Bij grootse schrijvers hoor je de muziek in hun taal.’

De film is niet alleen het relaas van een slimme kleine crimineel op hoge hakken. Het is óók een verhaal over een onafhankelijk vrouw die zich niks laat vertellen door de kerels die als roofdieren om haar heen cirkelen. Haar vader is een imposante psycholoog, de soms gevaarlijke mannen aan haar pokertafel hebben bergen geld, haar advocaat wil haar redden. Maar de Molly die Chastain neerzet, heeft geen redding nodig. Hulp is welkom, verder komt het aan op haar eigen intelligentie en improvisatievermogens.

Een vrouw van nu

In die zin is Molly’s Game, aan het eind van het jaar van #metoo, een politieke film. Net als in de Washington-thriller Miss Sloane (2016) speelt Chastain een vrouw van nu: zelfstandig en sterk. ‘De politieke dimensie’ is wat haar aanspreekt in Sorkins werk. Hij schreef eerder series als The West Wing en The Newsroom, en films als The American President (1995) en The Social Network (2010), over het begin van Facebook: allemaal maatschapplijk-betrokken producties.

Gevraagd naar de impact van #metoo zegt Chastain eerst dat steun voor slachtoffers van belang is. ‘Ik luister, ik geloof je, daar gaat het om,’ zegt ze. Dan schakelt ze door naar een relativering die we niet vaak horen van een top-actrice: ‘De regisseuse Ana DuVernay (van Selma, red.) hield een speech toen het ellendige nieuws naar buiten kwam. Ze zei: laten we de mannen niet vergeten. De vreselijke dingen waar we nu over horen? Dat is maar een klein percentage.’

In haar eigen loopbaan hebben mannen positieve rollen gespeeld, vertelt zij. ‘Terrence Malik, John Madden, Al Pacino, Aaron Sorkin: geweldige mentoren en collega’s. Ik wil duidelijk maken dat zij niks te maken hebben met de schandalen.’

Veranderende regels

Luisteren naar slachtoffers is reinigend voor hen die misbruikt zijn, zegt Chastain, die zelf geen Hollywood-ervaringen heeft met wangedrag. Het zal ook helpen om de entertainmentbranche op te schonen. ‘De misbruikers moeten the industry (Hollywood) uit worden getrapt voordat ze hun tweede film kunnen maken.’

Jessica Chastain speelt graag sterke en onafhankelijke personages, vertelt ze ten slotte. Dat is belangrijker dan ooit, vindt zij: ‘Molly’s wereld is patriarchaal. Haar familie, haar werk, het justitiële systeem: allemaal mannen met macht. Zoals Aaron schreef: de regels veranderen op basis van de grillen van mannen. Geen beter moment dan nu om in een film bloot te leggen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.