Diederik van Hoogstraten Diederik van Hoogstraten

Golden Globes draaiden om sterke vrouwen

Door Diederik van Hoogstraten - 08 januari 2018

De discussie over de verhouding tussen man en vrouw hing boven de uitreiking van de Golden Globes, afgelopen nacht in Hollywood. Voor meisjes en vrouwen ‘gloort een nieuwe dag aan de horizon,’ zei Oprah Winfrey tijdens een veelgeprezen toespraak.

De grote winnaar van de Golden Globes was zondagavond Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, en die zege was passend. In het filmdrama speelt Frances McDormand (bekend van Fargo) een ziedende moeder op zoek naar gerechtigheid nadat haar tienerdochter is verkracht en vermoord. De rauwe vrouwelijke power waar het verhaal om draait, paste naadloos in het film- en televisiegala in Beverly Hills, waar actrices zich collectief uitspraken tegen intimidatie, seksueel misbruik en ongelijkheid.

Met het gala, georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association, begint elk jaar het prijzenseizoen in Hollywood. Dit jaar was het anders dan anders, omdat de filmwereld nog altijd in de ban is van ‘#metoo’ en van de vrouwen die naar voren zijn gekomen om over hun ervaringen met misbruik te praten.

Diner en alcoholische dranken

‘Het kan niet gewoon business as usual zijn,’ zei actrice Reese Witherspoon op de rode loper vooraf. De frase ‘time’s up‘ echode door het Beverly Hilton Hotel, waar het gala werd gehouden: die tijd is voorbij. ‘Time’s up voor discriminatie, intimidatie en mishandeling op de werkplek,’ zei Witherspoon.

In de balzaal heerste zoals altijd een vrolijke sfeer. Het Globes-feest is het enige waar een diner en alcoholische dranken worden geserveerd, terwijl de veelal uitgelaten sterren van de film- en tv-elite elkaar aan de bar voor het eerst sinds de kerstvakantie weer tegenkomen. Maar vrijwel alle vrouwen droegen ditmaal een zwarte jurk, om te zeggen: vraag me nou niet alleen maar naar mijn kleren. ‘Het is belangwekkend dat vrouwen zich eindelijk durven uit te spreken,’ zei acteur Sam Rockwell, kort voordat hij de Globe zou winnen voor beste mannelijke bijrol in Three Billboards. ‘Tijd voor ons om gewoon te luisteren.’

Als een gepassioneerde predikant

Ook in acceptatiespeeches richtten veel actrices zich op de discussie over man-vrouw-verhoudingen. ‘De waarheid spreken is het beste gereedschap dat we hebben,’ zei Oprah Winfrey nadat ze als eerste zwarte vrouw ooit de Cecil B. DeMille Award had gewonnen voor haar hele loopbaan. ‘Ik ben bovenal trots op alle vrouwen die zich sterk genoeg hebben gevoeld om hun stem te verheffen en hun verhalen te delen.’

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Gordon (links) en Diederik van Hoogstraten
Gordon (links) en Diederik van Hoogstraten

De winnaars, gekozen door buitenlandse journalisten werkzaam in Hollywood, weerspiegelden ook die boodschap. Three Billboards, de tv-serie The Handmaid’s Tale, de prijs voor Oprah, de beste filmsong (This Is Me door Keala Settle) en Lady Bird als beste filmcomedy: allemaal producties over sterke vrouwen, aangedreven door vrouwen. In de woorden van Oprah, tijdens het dankwoord dat de zaal betoverde zoals een gepassioneerde predikant een gemeente in vervoering kan brengen: ‘Ik wil dat alle meisjes die vanavond kijken beseffen dat een nieuwe dag gloort aan de horizon.’

‘Zo veel mooie mensen’

Niet iedereen hield zich aan het informele zwarte kledingvoorschrift, niet iedereen respecteerde de ernstige boodschap en statige toon. Zanger en ondernemer Gordon zat in de zaal – voor de derde keer al – als gast van een journaliste. In een eruit springende, roze smoking dronk hij er op los terwijl hij selfies eiste met beroemdheden als voormalig topmodel Naomi Campbell – die hier overigens absoluut geen trek in had. ‘Heel bijzonder om hier als Nederlander bij te zijn,’ zei Gordon aan de bar, waar acteurs met Golden Globes in de hand hun dessert tot zich namen. ‘Zo veel mooie mensen, man. Je wordt er toch geil van?’

Genomineerde actrices stelden zich serieuzer op. Hun officieuze campagne om aandacht te vestigen op het #metoo-debat was succesvol, want vrijwel geen van hen werd ditmaal gevraagd naar de ontwerper van hun jurk. Het ging om ‘vrouwen die hun stemmen eindelijk hebben gevonden en zich solidair met elkaar tonen,’ zoals Kerry Washington (van tv-serie Scandal) zei.

Door mannen gedomineerd

Van thuisblijven uit protest tegen het ‘oude’, door mannen gedomineerde Hollywood was geen sprake geweest, benadrukte zij. ‘Dit is een viering van kwaliteit in Hollywood. We gaan echt niet wegblijven om onze plek aan de tafel op te geven, vanwege wangedrag dat niets met ons te maken had.’

Alle winnaars van de Golden Globes vind je hier.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.