Inside Hollywood

Hugh Jackman: door en door ‘greatest showman’

Door Diederik van Hoogstraten - 05 januari 2018

De acteur is een podiumdier: ‘Soms ervaar ik een connectie met het publiek, met vreemden, die ik zelden in het echt beleef.’

In zijn vele films is Hugh Jackman (49) altijd een magnetische persoonlijkheid: je móét wel naar hem kijken. En ook luisteren: Jackman kan prachtig zingen. Hoewel hij er niet in zong, was Logan  – een donkere en meeslepende actiefilm uit 2016 – een goed voorbeeld. Jackman droeg dat verhaal van A tot Z.

Ook in zijn nieuwste project schittert hij fel. De swingende musical The Greatest Showman – vanaf dit weekend in de bioscoop – is het ultieme Jackman-verhikel. Prompt is hij dan ook genomineerd voor een Golden Globe als beste acteur in een comedy of musical.

Uitreiking Globes

De Globes worden zondag 7 januari uitgereikt in Beverly Hills; de rode loper en de ‘pre-show’ zijn vanaf 3 uur maandagochtend te volgen op Facebook.

De musical als genre is een veilige thuishaven voor hem, zegt de Australische acteur. ‘Zo lang ik me kan herinneren, sta ik graag op het podium. Ik voel me er vaak meer op mijn gemak dan in het gewone leven.’ En de musical – of het nu een Broadway-theater is of een film – is de ultieme podiumervaring, vindt Jackman. Acteren, zingen, springen, dansen: het podiumdier is dan in zijn element. ‘Soms ervaar ik een connectie met het publiek, met vreemden, die ik maar zelden in het echt beleef. Magie.’

Terug van weggeweest

De musical heeft het altijd goed gedaan op Broadway in New York en natuurlijk ook in film. Denk aan Singin’ in the Rain (1952), The Sound of Music (1965) en Westside Story (1961). Maar dat gouden tijdperk leek voorbij. Toen kwam in 2016 La La Land uit, een hippe, eigentijdse musical met twee jonge filmsterren (Ryan Gosling en Emma Stone) als gedoemde geliefden in het Los Angeles van nu. Vorig jaar won die film zeven Globes en zes Oscars, terwijl producent Lionsgate er een keurige half miljard dollar aan verdiende – op een relatief bescheiden investering van 30 miljoen aan productiebudget.

Inside Hollywood Diederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Het was een wake-up call voor de Hollywood-studios. Muscials waren weer ‘in’ en winstgevend. Voor 20th Century Fox was het reden om The Greatest Showman snel te produceren en er maar liefst 84 miljoen dollar aan te besteden. Het is zeker een gok, maar gezien het succes van La La Land en de populariteit van Jackman is het risico beperkt.

The Greatest Showman

In deze film speelt de acteur P.J. Barnum, kleermakerszoon en showman die halverwege de negentiende eeuw het circus begon. Het waargebeurde verhaal is zwaar gedramatiseerd en geromantiseerd. De film zit vol met grootse dansnummers, een kleurrijke diversiteit die politiek-correct en niet echt negentiende-eeuws aandoet, modern klinkende popsongs, en magische muzikale scènes. Daarin schitteren vooral de personages gespeeld door Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson en de andere acteurs die zich uit de schaduw van Jackman proberen te zingen en dansen.

Jackman kennen we vooral van fantasie-karakters zoals Wolverine in de X-Men filmreeks, waarin hij naast de Nederlandse Famke Jansen optrad. Of als het dansende summum van de showman, zoals ook in de aankomende film Broadway 4D. Maar in de nabije toekomst zullen we hem tevens zien in meer serieuze rollen. Dit jaar komt The Front Runner uit, een politiek drama waarin hij de Democratische politicus Gary Hart speelt, die in 1988 presidentskandidaat wilde worden. Hart struikelt uiteindelijk over een seksschandaal: het begin van de schandaalcultuur in de moderne politiek. En er gaan al een tijd geruchten in Hollywood over zijn rol als autocoureur Enzo Ferrari, onder regie van Michael ‘Miami Vice‘ Mann. Gaat die film door? ‘Hopelijk ooit,’ zegt Jackman.

Oude knieën

Dat hij minder musicals zal doen, staat wel vast. Een lijf van bijna vijftig kent nu eenmaal beperkingen. Over het grandioze dans- en zangnummer Come Alive in The Greatest Showman: ‘Zó lastig. Door de choreografie, omdat de choreograaf geen geklaag wilde horen, maar vooral vanwege mijn 49 jaar oude knieën.’

The Greatest Showman is vanaf donderdag 4 januari in de bioscoop.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.