Derk Jan Eppink

Waarom Trumponomics een kerstcadeau voor de Amerikanen is

Door Derk Jan Eppink - 21 december 2017

Op de valreep gaf president Donald Trump de Amerikanen een fiscaal kerstpakket dat wellicht het begin wordt van ‘Trumponomics’: een flinke economische groei door belastingverlagingen en deregulering. President Ronald Reagan ging hem voor in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

‘Trumponomics’ is een voorbeeld voor de eurozone met zijn gemiddeld matige groei wegens overregulering en te hoge belastingen. De Nederlandse economie groeit dankzij de export, maar die groei wordt besteed aan de energietransitie. Oftewel: windmolens. In Amerika mogen de belastingbetalers meeprofiteren.

Democraten proberen het economisch succes van Trump weg te redeneren, maar de cijfers liegen niet. De economie groeit al twee kwartalen met 3,3 procent. Volgens cijfers van de Federal Reserve in New York is dat intussen 4 procent. De werkloosheid daalde naar 4 procent van de beroepsbevolking. De beurs op Wall Street piekt en illegale immigratie is met circa 70 procent verminderd. Daar komt een drastische belastingverlaging bovenop die de economische groei volgend jaar mogelijk kan opstuwen tot 5 procent. Kom daar in de eurozone maar eens om!

Een kerstcadeau van formaat

Kernstuk is de verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 21 procent, ongeveer het Europees gemiddelde. Door het hoge tarief waren veel Amerikaanse bedrijven uitgeweken naar het buitenland of lieten zich door buitenlandse bedrijven overnemen. Zij kunnen direct terugkeren. Veel bedrijven hebben ook geld in het buitenland ondergebracht. Cash mag terugkeren tegen een tarief van 15,5 procent. Dat moet een Amerikaans fonds voor infrastructuur spekken.

Lagere inkomens betalen nauwelijks federale belasting: dat geldt voor 47,5 procent van de Amerikanen. Middeninkomens profiteren het meest en het toptarief gaat van bijna 40 procent naar 37 procent. De kinderbijslag gaat flink omhoog en de erfenisbelasting geldt alleen voor erfenissen boven de 22 miljoen dollar. Kleine winkeliers krijgen een flinke korting. Een kerstcadeau van formaat voor 80 procent van de belastingbetalers.

Reagans instinct

Na de goedkeuring in het Congres kan Trump in zijn eerste jaar als president de grootste belastinghervorming van de afgelopen dertig jaar tekenen. Zijn voorganger Ronald Reagan begon ermee: Reagonomics. Hij voerde belastingverlagingen door in 1981, toen nog met steun van gematigde Democraten. Drijvende kracht achter deze supply-side economics – de aanbodeconomie – waren de economen Arthur Laffer en Lawrence Kudlow.

De grootste pleitbezorger van die benadering in het Congres was de Republikeinse Afgevaardigde Jack Kemp uit Buffalo, New York. Hij wist Reagan te overtuigen van een pakket belastingverlagingen dat eerder tijdens de voorverkiezingen door diens Republikeinse tegenstander George H. Bush was afgedaan als voodoo economics. Reagans staf, geleid door James Baker en directeur voor Begroting David Stockman, geloofde er niet in. Reagan zette door op instinct. Als Afgevaardigde zou Kemp een jonge, beloftevolle medewerker scholen: Paul Ryan, nu voorzitter van het Congres en architect van het nieuwste belastingpakket.

In tegenstelling tot Reagan kregen de plannen onder Trump geen enkele steun van Democratische Congresleden. Het grote publiek staat nog sceptisch tegenover Trumponomics, maar als de belastingverlagingen voelbaar worden en banengroei doorzet, hopen Republikeinen hiervan te profiteren bij de Congresverkiezingen van november 2018. Democraten willen dan de meerderheid terugwinnen om vervolgens een afzettingsprocedure tegen Trump te lanceren. Bij een sterke economie is dat moeilijk. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen 239 leden en de Democraten 193. Een flink gat. In de Senaat hebben Republikeinen 52 leden en de Democraten 46. Volgend jaar moeten echter 26 Democratische Senatoren opnieuw worden verkozen en slechts 8 Republikeinen. Tien Democraten in staten die als ‘Trump Land’ bekendstaan.

Oplichting of troefkaart?

Republikeinse Congresleden vierden op uitnodiging van Trump een feestje in het Witte Huis. Democraten noemen de belastingverlagingen ‘oplichting’, maar ze hebben geen wervend verhaal. Het is niet veel meer dan: ‘Never Trump’. Het telecommunicatieconcern AT&T kondigde aan al zijn medewerkers een bonus te geven en de komende jaren 1 biljoen dollar te investeren. In Amerika. Trump kan volgend jaar volledig inzetten op de muur op de Mexicaanse grens, anti-immigratiebeleid en infrastructuur om zijn rechtse achterban naar de stembus te krijgen. Trumponomics is tegen die tijd zijn troefkaart.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.