Derk Jan Eppink

Waarom de ‘Stormy storm’ overwaait

Door Derk Jan Eppink - 29 maart 2018

Na aantijgingen over samenwerking met de Russen, de oproep tot een medisch onderzoek van de president en een saga over chaos in het Witte Huis pakt CNN dezer dagen uit met het relaas van Stormy Daniels, voormalig porno-actrice. Zij beweert in 2006 een onenightstand te hebben gehad met president Donald Trump.

De nieuwscommentatoren van CNN spraken als waarzeggers: dit is de final nail in the coffin – de laatste nagel aan de doodskist van Trump. Maar ook deze storm trekt over. De waardering voor de Amerikaanse president neemt volgens opiniepeilers zelfs toe.

Buitenechtelijke affaires

Deze week is het precies twintig jaar geleden dat politiek commentator Matt Drudge het artikel van onderzoeksjournalist Michael Isikoff op internet zette nadat Newsweek het had geweigerd. Daarin stelde Isikoff dat de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton een seksuele relatie had met stagiaire Monica Lewinsky. De gevestigde media hadden eerdere aantijgingen van seksuele aanranding door Clinton vrijwel volledig onder de mat geveegd. Drie vrouwen – Paula Jones, Juanita Broaddrick en Kathleen Willey – kwamen nauwelijks aan bod bij ABC, CBS, NBC en CNN. Nu hebben deze zenders het over niets anders dan ‘Stormy’. Op zoek naar de final nail voor Trump.

President John F. Kennedy had vele buitenechtelijke affaires, maar de media hielden dat destijds zorgvuldig geheim. Bij Clinton was dat onmogelijk door de opkomst van internet, of cyberspace, zoals het toen werd genoemd. Drudge veroorzaakte de kentering. Het seksleven van de president, en van Congresleden, is publiek terrein geworden en in het #MeToo-tijdperk ook reden voor ontslag en gerechtelijke vervolging.

Verschillen tussen Clinton en Trump

‘Stormy’ – haar echte naam is Stephanie Clifford – is niet de laatste nagel aan Trumps doodskist zoals CNN hoopt, en ook niet de eerste. Maar de Republikeinse leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden vonden geen bewijs voor samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de Russen in de strijd om het presidentschap. Een arts van het Witte Huis onderzocht Trump en de uitslag was uitstekend. Alleen enkele kilo’s minder had wel gemogen. Bij de roulatie van personeel in het Witte Huis is Trump op zoek naar stafleden die hem liggen. Wat niet eenvoudig is.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Er zijn flinke verschillen tussen Bill Clinton en Donald Trump. Clinton had een seksuele relatie met Lewinsky tijdens zijn presidentschap, en in het Witte Huis. Trump had iets met Daniels in 2006 toen hij een glamourboy was, een realitytelevisiefiguur en organisator van Miss Universe-verkiezingen. Allemaal bekend. Hij was in 2016 geen kandidaat om paus te worden en kiezers kenden zijn tumultueuze liefdesleven. De onenightstand was ‘consensueel’, zoals Stormy in het programma 60 Minutes bekende aan interviewer Anderson Cooper. ‘Ik was geen slachtoffer.’ Dus geen #MeToo. Bij Lewinsky was er een gezagsverhouding. Progressief Amerika vergaf Clinton heel snel. Conservatief Amerika vergeeft Trump omdat alles dateerde van voor zijn ‘wedergeboorte tot ware Christen’.

Een enorme kater

Twintig jaar geleden jaagden Republikeinen op de Democratische president Clinton en stortte speciaal onderzoeker Kenneth Starr zich op de Lewinsky-affaire. Clinton pleegde meineed door de aantijgingen eerst te ontkennen. Later bekende hij alsnog. De Republikeinen mikten op afzetting van Clinton, in elk geval die in het Huis van Afgevaardigden. Dat lukte. Maar de vereiste tweederde meerderheid in de Senaat bleek onhaalbaar. De Congres-verkiezingen van 1998 liepen echter uit op een enorme kater voor de Republikeinen. Ze verloren vijf zetels. Dat betekende het einde van voorzitter Newt Gingrich.

De reden? De economie draaide onder Clinton uitstekend. Er was economische groei, er was werk, en vooral echte inkomensgroei. Vóór de Lewinsky-affaire was 59 procent van de kiezers tevreden over Clinton en zijn populariteit steeg vervolgens verder naar 69 procent. Kiezers kijken eerder naar hun eigen beurs dan naar de broek van de president. Republikeinen betaalden veel leergeld.

Overdreven

Democraten en hun trouwe media verkeren nu in dat scenario. Ze overdrijven met Stormy. Onder Trump groeit de economie sterk. De werkloosheid is historisch laag, ook onder minderheden. Zelfs een opiniepeiling, besteld door CNN, toont aan dat Trump in de lift zit. Niet in een doodskist, met de laatste nagel erin geslagen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.