Derk Jan Eppink Premium Corner

Trump zag in Europa hoe het níet moet

Door Derk Jan Eppink - 05 april 2018

Amerika raakte afgelopen week in de ban van de ‘karavaan’, een stoet van 1.200 mensen die vanuit Centraal-Amerika door Mexico op weg was naar de Verenigde Staten. President Donald Trump vreesde een aanzuigend effect zodra de karavaan bij de Amerikaanse grens arriveerde. Hij dreigde Honduras met stopzetting van financiële hulp en Mexico met het opzeggen van handelsakkoord NAFTA. Alles per tweet. Mexico riep de karavaan direct een halt toe.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Trump heeft van Europa, en vooral van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, geleerd hoe het niet moet. De mensenstroom die in 2015 vanuit Turkije via de Balkan naar vooral Duitsland kwam, ligt ook bij veel Amerikanen vers in het geheugen. Dat beeld werd onderdeel van Trumps verkiezingscampagne. Hij leerde toen les 1 van immigratiebeleid: zet een aanzuigende werking om in een afwerende.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.