#Actueel

Fiscus kijkt bij registratie adviseur niet naar kwaliteit

28 november 2017

Een belastingadviseur kan zich bij de Belastingdienst laten registreren, hij krijgt dan een ‘Beconnummer’. Veel mensen zien deze registratie ten onrechte als een soort kwaliteitsgarantie.

Iedereen mag zich een belastingadviseur noemen, omdat het geen beschermd beroep is. Er komen geregeld belastingadviseurs in het nieuws die het niet zo nauw nemen met de belastingregels, en zo hun klanten in de problemen brengen.

Nieuw!
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën denkt niet dat de registratie een verkeerd beeld wekt, maar de informatie op de site van de Belastingdienst wordt wel verbeterd.

Minimale vereisten

Voor de aanvraag van een belastingconsulentennummer (Beconnummer) gelden maar twee eisen. De adviseur of het administratiekantoor moet een btw-ondernemer zijn, en zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Er wordt bij het toekennen van de registratie niet gekeken of de aanvrager voldoende deskundig is, en de adviseur wordt ook niet getoetst op betrouwbaarheid.

Geen aanvullende eisen

De Kamer wil dat er voortaan zwaardere eisen gelden voor het verkrijgen van een Beconnummer. Er wordt gedacht aan een minimale deskundigheid en een gebleken betrouwbaarheid.

De staatssecretaris wil hier echter niet aan. Hij vindt het niet de taak van de Belastingdienst om een ‘kwaliteitskeurmerk’ te verstrekken.

Aangifte en aanvragen toeslagen

Een adviseur met een Beconnummer heeft geen machtiging nodig om voor zijn klanten een aangifte in te dienen of toeslagen aan te vragen. Een teruggaaf of toeslag wordt echter alleen uitbetaald op de rekening van de gerechtigde om misbruik te voorkomen.

De belastingconsulent kan alleen informatie over een belastingplichtige, zoals de Vooringevulde aangifte (VIA), opvragen als hij elektronisch een machtiging registreert bij de Belastingdienst. Hij kan dit doen in naam van de belastingplichtige, het is aan de belastingplichtige om een ongewenste machtiging te laten intrekken.

Keurmerk nodig

Volgens Snel wordt de toekenning van een Beconnummer niet als een goedkeuring van de Belastingdienst gezien. Hij onderbouwt deze stelling niet, en verwijst in feite naar de informatie op de site van de Belastingdienst. Een belastingplichtige moet zelf ontdekken dat de registratie alleen betekent dat de adviseur bepaalde zaken mag regelen met de Belastingdienst.

Ook als de staatssecretaris gelijk heeft, de behoefte aan een kwaliteitskeurmerk bestaat wel degelijk. De afgelopen jaren zijn er allerlei maatregelen doorgevoerd om adviseurs aan te pakken. En het was nota bene zijn voorganger, Eric Wiebes, die voorstelde om bekend te maken welke adviseurs zijn beboet voor het meewerken aan de ontduiking van belasting.

Het wordt tijd voor een keurmerk, en de fiscus moet hierin het voortouw nemen. Er wordt nu te veel ingezet op de eigen verantwoordelijkheid van de belastingplichtige.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.