#Actueel

180.000 mensen doen fiscus geld cadeau. U ook?

Door Joris Heijn - 27 november 2017

Bijna 200.000 mensen hebben in 2014 onnodig veel belasting betaald. In vijf jaar tijd maakten mensen zelfs bijna 1 miljard euro te veel over naar de Belastingdienst, blijkt uit een inventarisatie van de dienst zelf.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker,’ is de befaamde slogan van de Belastingdienst. En toegegeven: de digitale aangifte, waarin tegenwoordig veel gegevens vooraf zijn ingevuld, maakt het jaarlijks aangiftemoment van ruim 8 miljoen Nederlanders een stuk makkelijker. Toch gaat het bij ruim een op de tien aangiftes alsnog mis.

Dure fouten

Zo betaalden 180.000 mensen in 2014 te veel belasting. Dat blijkt uit de uitkomsten van steekproeven die de fiscus openbaar heeft gemaakt nadat iemand een beroep deed op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

Welke fouten deze mensen hebben gemaakt in hun aangifte, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het dure vergissingen zijn. Gemiddeld ging het om 1.891 euro in 2014. Wie alle te veel betaalde bedragen over vijf jaar bij elkaar optelt, komt op 990 miljoen euro. Een cadeautje van bijna 1 miljard euro aan de fiscus dus.

 

Te weinig betalen

Een veel grotere groep, zo’n 900.000 mensen, maakte in 2014 ook fouten bij de aangifte, maar zij deden dat in hun eigen voordeel. Zij betaalden te weinig – al dan niet expres. Hun voordeel, ten koste van de schatkist: gemiddeld 2.433 euro.

Het lijkt daarbij onder meer te gaan om zaken als partneralimentatie niet goed opgeven, fouten bij het aftrekken van onderhoudskosten van rijksmonumenten en de giftenaftrek bij schenkingen aan goede doelen. Zeker weten we dat niet, want de fiscus wil de ‘fouten’ niet openbaar maken, uit angst dat meer mensen daarvan gebruik gaan maken. Deze fouten kosten de schatkist – en daarmee de samenleving – in vijf jaar tijd 11,8 miljard euro, blijkt uit de steekproeven.

Complexe regels

Het belastingstelsel is de afgelopen jaren een stuk complexer geworden. Daardoor is het voor burgers steeds moeilijker geworden om de uitkomst van het jaarlijkse aangiftecircus te controleren.

Weet u bijvoorbeeld hoeveel belasting u betaalt over 100 euro loonsverhoging? In veel gevallen is dat niet het officiële belastingtarief, maar een stuk meer. Door die complexiteit wordt het moeilijker te controleren voor mensen of zij de fiscus ongewild een cadeau doen.

Controle moeilijk

Maar voor de fiscus is het ook een stuk moeilijker te controleren geworden. Moet die van alle zelfstandigen controleren of zij netjes voldoende uren hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor de fiscale kortingen? En alle facturen nagaan om te kijken of zij geen schijnzelfstandige zijn, met één opdrachtgever? Ook aftrekposten zoals giften of zorgkosten, die van de belasting kunnen worden afgetrokken, zijn moeilijk te controleren voor de fiscus. Bovendien kost dat veel tijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.